Estraperloa eta errazionamendua
Hizlaria(k): Xabier Iriondo Ibarguren (1934) Herria: Zestoa (Gipuzkoa)
Eguneroko bizimoduan ardoa eta pattar merkeena edaten zen. 1941-1942 urteetan gosea pasa zuten; errazionamenduko jatekoa izaten zen. Goseteak eta diru eskasiak estraperloa ekarri zuen. Trenean poliziak ibiltzen ziren zelatan. Ogia ez zen jateko modukoa izaten.
Informazio gehiago: Estraperloa eta errazionamendua
Ekonomia gerraostean
-
Senarrak eta biek janari-denda jarri zuten
Martina Iturrioz Lazkano (1933)
Lasarte-Oria
-
Gosea zenean, arbia eta taloa
Angel Amenabar Lasquibar (1932)
Andoain
-
"Bodegon" sagardotegia
Txomin Sarriegi Olaran (1928)
Beasain
-
Errazionamendua; Barrutin lurperatutako militarra
Bittori Zarrabeitia Lauzirika (1926)
Kortezubi
-
Francok gerrako gastuak ordaindu behar zituen
Joxepa Artola Artola (1930)
Lizartza
-
Oihalgintzako eta estraperloko dirua barra-barra
Lucia Areitioaurtena Isasi-Isasmendi (1925)
Ermua
-
Gosearen ondorioz, hesteak izorratu
Elias Euba Irakulis (1920)
Amorebieta-Etxano
-
Gerra ondorengo urteak, gogorak baserritarrentzat ere
Luis Aranzabal Gabilondo (1922)
Bergara
-
Gerraostean beraiek goserik ez, baina ingurukoek bai
Jabier Lazpiur Ibarra (1934)
Bergara
-
Artoarekin estraperloan
Mari Cruz Sagarzazu Iturriza (1928)
Andoain