Gerra garaian Askizura gauez, artoa ehotzera
Hizlaria(k): Angel Osa Arrizabalaga (1922) Xanti Osa Arrizabalaga (1926) Herria: Zumaia (Gipuzkoa)
Gerra garaian garia eta artoa entregatu egin behar izaten ziren eta errotak itxita egon ziren. Ganadu-errotak bakarrik zeuden irekita, baina haiek larria uzten zuten irina. Angel behin Askizuko Iturri baserrira joan zen osaba-izebengana, haiek bazutelako eskuzko errota bat, Zarauzko Aranzabalek egina. Bost kilo babarekin ordaindu omen zuten errota hura. Beldur handia pasa zuen bidean Angelek, gauez eta bakarrik. Arto-irin hura egosi eta morokila egiten zuten, errota hark ez zuelako irina ondo egiten. Taloak asko jaten zituzten, neguan batez ere.
Informazio gehiago: Gerra garaian Askizura gauez, artoa ehotzera
Ekonomia gerraostean
-
Gerrako eta gerra osteko gosea
Juan Oiarzabal Abalia (1929)
Azpeitia
-
Zerriaren manteka
Antonio Errazkin Beldarrain (1932)
Hernani
-
Gerran janari faltarik ez
Bitoria Aboitiz Atxabal (1931)
Lekeitio
-
Errotatik bueltan "guardia zibilak" bidean
Angel Amenabar Lasquibar (1932)
Andoain
-
Dimako errotak; errotariaren zaldia; Mañariraino errotara
Migel Iturrate Arriortua (1923)
Dima
-
Diortxueneko bezeroak eta janaria
Bixenta Arregi Arregi (1937) Maria Isabel Arregi Arregi (1931) Maria Pilar Arregi Arregi (1943) Juana Beitia Ugarte (1936) Mahai-ingurua Oñatin 2 ()
Oñati
-
Txerriaren odola hartzen
Mertxe Larrarte Zuzaia (1933)
Hondarribia
-
Kaletarrak gaztainak eta egurra biltzera
Antonio Gorostidi Etxaleku (1931)
Tolosa
-
100 kiloko irin-zakuak, garo azpian
Migel Ansa Goenaga (1937)
Andoain
-
Gose garaian goserik ez zuen pasa
Josean Lopez Lauzirika (1934)
Amorebieta-Etxano