Gerra garaian Askizura gauez, artoa ehotzera
Hizlaria(k): Angel Osa Arrizabalaga (1922) Xanti Osa Arrizabalaga (1926) Herria: Zumaia (Gipuzkoa)
Gerra garaian garia eta artoa entregatu egin behar izaten ziren eta errotak itxita egon ziren. Ganadu-errotak bakarrik zeuden irekita, baina haiek larria uzten zuten irina. Angel behin Askizuko Iturri baserrira joan zen osaba-izebengana, haiek bazutelako eskuzko errota bat, Zarauzko Aranzabalek egina. Bost kilo babarekin ordaindu omen zuten errota hura. Beldur handia pasa zuen bidean Angelek, gauez eta bakarrik. Arto-irin hura egosi eta morokila egiten zuten, errota hark ez zuelako irina ondo egiten. Taloak asko jaten zituzten, neguan batez ere.
Informazio gehiago: Gerra garaian Askizura gauez, artoa ehotzera
Ekonomia gerraostean
-
Soldata kobratutakoan ordaindu dendetako zorrak
Patxi Sansinenea Azurmendi (1935)
Donostia
-
Errepublika garaiko ogia eta ondorengo gosea
Joxe Mari Ezeiza (1925)
Amasa-Villabona
-
Kontrabando kontuak
Maitere Jauregi Zubillaga (1943) Maria Jauregi Zubillaga (1929)
Tolosa
-
Gosete urteetako janaria
Bixenta Arrieta Arrieta (1929)
Donostia
-
Tiroen ondorioz platerak dantzan
Bittori Zapiain Mendiola (1929)
Astigarraga
-
Estraperloko olioa, dendetan salgai
Eusebio Areizaga Beain (1935)
Urretxu
-
Ikatzaren garrantzia gerraostean
Juan Cruz Agirrezabal Zabaleta (1919) Tomasa Bereziartua (1923)
Antzuola
-
Errazionamendu garaiko janaria eta xaboia
Laureano Telleria Ordozgoiti (1935)
Segura
-
Baba ez entregatzeagatik, saguek hartu
Mertxe Esnaola Zubeldia (1942)
Lazkao
-
Gerra ostean nola moldatzen ziren janaria lortzeko
Simona Azpiroz Nazabal (1926)
Berastegi