Gerra garaian Askizura gauez, artoa ehotzera
Hizlaria(k): Angel Osa Arrizabalaga (1922) Xanti Osa Arrizabalaga (1926) Herria: Zumaia (Gipuzkoa)
Gerra garaian garia eta artoa entregatu egin behar izaten ziren eta errotak itxita egon ziren. Ganadu-errotak bakarrik zeuden irekita, baina haiek larria uzten zuten irina. Angel behin Askizuko Iturri baserrira joan zen osaba-izebengana, haiek bazutelako eskuzko errota bat, Zarauzko Aranzabalek egina. Bost kilo babarekin ordaindu omen zuten errota hura. Beldur handia pasa zuen bidean Angelek, gauez eta bakarrik. Arto-irin hura egosi eta morokila egiten zuten, errota hark ez zuelako irina ondo egiten. Taloak asko jaten zituzten, neguan batez ere.
Informazio gehiago: Gerra garaian Askizura gauez, artoa ehotzera
Ekonomia gerraostean
-
Baserrian nahi beste jaten zuten
Asunzion Kortabarria Gabilondo (1932)
Antzuola
-
Errazionamendu garaiko kontuak
Bernardo Anabitarte Ezeiza (1937)
Donostia
-
Gerra ondorengo urteak, gogorak baserritarrentzat ere
Luis Aranzabal Gabilondo (1922)
Bergara
-
Estraperloan beste batzuk ere
Pako Fernandez de Arroiabe Pagoaga (1923)
Eskoriatza
-
Baserritarren esnea entregatu behar
Mariani Izaskun Estanga Uriarte (1933)
Tolosa
-
Zezina, gatzez kontserbatutako haragia
Fernando San Sebastian Esnaola (1933)
Urnieta
-
Kontrabandoaren nondik norakoak: garaiak, oztopoak, arriskuak eta tratuak
Felix Olazabal Lekuona (1924)
Irun
-
Baserritarren lagun
Mariano Martínez Estévez (1923)
Bergara
-
Gerraosteko gosea
Eusebia Etxeberria Amiano (1920)
Gabiria
-
Errazionamendua eta ordaina
Joxe Mari Ezeiza (1925)
Amasa-Villabona