Gose garaian, dirua edukiz gero, estraperlora jo
Hizlaria(k): Teodoro Aranburu Otaegi (1928) Herria: Usurbil (Gipuzkoa)
Francoren garaian, gosea pasa zuten; dendatan ere ez zegoen janaririk. Gerora, estraperloa hasi zen; baina handik lortutako janaria erosteko, diru asko behar zen. Estraperloko prezioak aipatzen ditu. Baserriko jeneroari esker aurrera atera ziren beraiek; behin Usurbilgo markesa patata eske etorri zitzaien etxera.
Informazio gehiago: Gose garaian, dirua edukiz gero, estraperlora jo
Ekonomia gerraostean
-
Bizikletan kalera eta Antzuolara esnea edo arto-irina garraiatuz
Margarita Plazaola Murua (1927)
Urretxu
-
Garia eta artoa entregatu behar
Fernando San Sebastian Esnaola (1933)
Urnieta
-
Azukrearen ordainetan sagardoa ematen genien mairuei
Txomin Sarriegi Olaran (1928)
Beasain
-
Errazionamendu garaiko salmentak
Jesusa Izagirre Esturo (1928)
Amorebieta-Etxano
-
Gerraostean ogia etxean egiten zuten
Miren Zumeta Egia (1936)
Lasarte-Oria
-
Nafarroara errotara; kontrabandoa
Joxe Ramon Goikoetxea Berra (1931)
Hondarribia
-
Aranora eta Goizuetara errotara
Ramon Urdangarin Esnal (1939)
Urnieta
-
Errotara gauez, estraperloan
Antonio Zubeldia Olano (1930)
Altzaga
-
Baserrian nahi beste jaten zuten
Asunzion Kortabarria Gabilondo (1932)
Antzuola
-
Kalean, gosea; baserrian, lana
Joxe Mari Iraola Olano (1929)
Tolosa