Estraperloa zelan sartu herrira
Hizlaria(k): Luzia Inzunza Arteaga (1925) Herria: Mañaria (Bizkaia)
Estraperlo garaia oso gogorra zen. Izurtzatik Mañarira joateko, Izurtzako sarreran zegoen kontrola. Kontrol hori ez pasatzeko, nondik nora joaten ziren azaltzen du. Gabon batzuetan bazuten ardoa, baina ez ogirik; beste behin, ogia bai, baina ez ardorik. Durangon alondegia zuten eta handik ekartzen zuten ardoa. Andreek ez zuten ardorik edaten. Gabonetan ardo-zopak hartzen zituzten gizonezkoek.
Informazio gehiago: Estraperloa zelan sartu herrira
Ekonomia gerraostean
-
Gerraosteko gosetea
Julen Iriondo Bergaretxe (1920)
Elgoibar
-
Sagar-lapurretan Matxaria inguruan
Jose Mari Cruceta Alberdi (1930)
Eibar
-
Isuna garia ehotzeagatik
Joxe Mari Yurramendi Larburu (1922)
Urnieta
-
Gerra ostean seboa eta patata
Martzial Goenaga Gorriti (1925)
Usurbil
-
Gosaltzeko, txikoriatan bustitako karamelua
Bixente Azkarate Zabarte (1933)
Arrasate
-
Senarrak eta biek janari-denda jarri zuten
Martina Iturrioz Lazkano (1933)
Lasarte-Oria
-
Gerraostean errazionamendua; Mujika gozo-denda
Gregori Agirrezabala Iturbe ()
Anoeta
-
Gosea
Miren Zarraga Pagola (1932)
Andoain
-
Dendan lanean, errazionamendu garaian
Pilar Azkarretazabal Bengoa (1924)
Aretxabaleta
-
Makiak
Jabier Amunarriz Andonegi (1924)
Donostia