Estraperloa eta errazionamendua
Hizlaria(k): Mariano Izagirre Lakunza (1937) Paulo Izagirre Lakunza (1943) Herria: Urretxu (Gipuzkoa)
Gerraostean, ogi falta ezagutu zuten. Baserrian artoa edukita ere, errotak itxita zeuden. Errazionamenduko ogia, "txarra". Errazionamendua 50. hamarkada hasierara arte egon zen. Ogia salmenta librean jarri zenean, kiloko ogiak 5 pezetan balio zituen. Estraperloko prezioak aipatzen dituzte: ogi barra txikia 3 pezeta, litro olioa 18-20 duro...
Informazio gehiago: Estraperloa eta errazionamendua
Ekonomia gerraostean
-
Gerraosteko miseria
Encarna Yarza Zendoia (1915)
Amasa-Villabona
-
Anaia txirlak biltzen
Libe Garbizu Irazu (1936)
Pasaia
-
Babarruna artoarekin nahasten zuten
Pedro Arrue Aizpurua (1927)
Albiztur
-
Ordiziako lantegiak
Felipe Korta Gurrutxaga (1928)
Ordizia
-
Merkatura gerra ostean
Donato Ibarguren Unanue (1920)
Bergara
-
Gerra ondorengo arrazionamentua
Anjel Antxo Moleres (1931)
Hiriberri
-
Gerra ostean janaria lortzeko ezkutuan ibili behar
Pako Lizarraga Peña (1935)
Hondarribia
-
Igandetan, opil bana
Maria Luisa Etxebarria Elorza (1932)
Aramaio
-
Errazionamendua
Florentino Lamariano Agirre (1933)
Antzuola
-
Gerra ostean, gosea: bat eta handia
Jose Ramon Yarzabal Salaberria (1930)
Pasaia