Estraperloa eta errazionamendua
Hizlaria(k): Mariano Izagirre Lakunza (1937) Paulo Izagirre Lakunza (1943) Herria: Urretxu (Gipuzkoa)
Gerraostean, ogi falta ezagutu zuten. Baserrian artoa edukita ere, errotak itxita zeuden. Errazionamenduko ogia, "txarra". Errazionamendua 50. hamarkada hasierara arte egon zen. Ogia salmenta librean jarri zenean, kiloko ogiak 5 pezetan balio zituen. Estraperloko prezioak aipatzen dituzte: ogi barra txikia 3 pezeta, litro olioa 18-20 duro...
Informazio gehiago: Estraperloa eta errazionamendua
Ekonomia gerraostean
-
Morokiloa
Maria Dolores Arruabarrena Arruti (1935)
Andoain
-
Letxuga eta aza, tripa betetzeko
Angeles Arozena Larrañaga (1928)
Zumaia
-
Medikua kontrabandoan
Maximo Undabeitia Zabala (1919)
Muxika
-
Goserik ez, hotza bai
Arantxa Urretabizkaia Bejarano (1947)
Donostia
-
Jaunartze egunean, ogi zuria
Xanti Iparragirre Perurena (1934)
Errenteria
-
Gosea eta razionamentua gerra ostean
Jose Mari Cruceta Alberdi (1930)
Eibar
-
Lehen bi taloak maistrarentzat
Migel Urdanpilleta Otegi (1935)
Hernani
-
Arropa epeka erosten
Maritxu Ibarguren Amondarain (1934)
Errenteria
-
Estraperloan Arabara
Eustakio Barandiaran Elorza (1933)
Eskoriatza
-
Urdiainera txekorra hiltzera
Juliana Begiristain Auzmendi (1928)
Ataun