Estraperloa eta errazionamendua
Hizlaria(k): Mariano Izagirre Lakunza (1937) Paulo Izagirre Lakunza (1943) Herria: Urretxu (Gipuzkoa)
Gerraostean, ogi falta ezagutu zuten. Baserrian artoa edukita ere, errotak itxita zeuden. Errazionamenduko ogia, "txarra". Errazionamendua 50. hamarkada hasierara arte egon zen. Ogia salmenta librean jarri zenean, kiloko ogiak 5 pezetan balio zituen. Estraperloko prezioak aipatzen dituzte: ogi barra txikia 3 pezeta, litro olioa 18-20 duro...
Informazio gehiago: Estraperloa eta errazionamendua
Ekonomia gerraostean
-
Errotak itxi eta jendea argaldu
Juan Bautista Aizpurua Ormaetxea (1936)
Andoain
-
Gerraostean goserik ez; errazionamendua
Iñaki Solaguren Basabe (1930)
Gernika-Lumo
-
Gerra ostean janaria urri
Eusebio Lazkano Lizarralde (1917)
Oñati
-
Olioa, azukrea eta kafea
Joxe Arozena Aranzasti (1933)
Hondarribia
-
Azterketetan, janaren truke kopiatzen utzi
Mari Alberdi Aldalur (1933)
Azpeitia
-
Gerra ondorena eta errazionamendua
Miren Garmendia Urzelaieta (1936)
Lezo
-
Garia entregatu behar
Domingo Iriarte Astola (1927)
Aramaio
-
Kontrabando lanetan
Laxaro Iparragirre Perurena (1929)
Errenteria
-
Amonak janaria ematen zien behar zutenei
Eulalia Ollokiegi Sarobe (1937)
Lasarte-Oria
-
Gerraosteako gose eta estraperlo sasoia
Juan Padilla Arruabarrena (1924)
Otxandio