Estraperloa eta errazionamendua
Hizlaria(k): Mariano Izagirre Lakunza (1937) Paulo Izagirre Lakunza (1943) Herria: Urretxu (Gipuzkoa)
Gerraostean, ogi falta ezagutu zuten. Baserrian artoa edukita ere, errotak itxita zeuden. Errazionamenduko ogia, "txarra". Errazionamendua 50. hamarkada hasierara arte egon zen. Ogia salmenta librean jarri zenean, kiloko ogiak 5 pezetan balio zituen. Estraperloko prezioak aipatzen dituzte: ogi barra txikia 3 pezeta, litro olioa 18-20 duro...
Informazio gehiago: Estraperloa eta errazionamendua
Ekonomia gerraostean
-
Jauntxoek derrigortuta abereak saldu behar
Maria Rosario Iradi Abalabide (1933)
Hernani
-
Ezkondu arte lanean
Damiana Etxaiz Mujika (1936)
Astigarraga
-
Errazionamendua
Vicente Miranda Mundiñano (1927)
Etxarri Aranatz
-
Perretxikoak bai, baina oliorik ez
Laureano Telleria Ordozgoiti (1935)
Segura
-
Etxeko artoa ehotzeko egin beharrekoak
Luzio Oruesagasti Txurruka (1931) Mateo Oruesagasti Txurruka (1929)
Soraluze
-
Abadiñotik Aramaiora garia ehotzera
Basilio Ugarte Urrutia (1925)
Aramaio
-
Artoa eta babarruna entregatu beharra
Joxe Ramon Goikoetxea Berra (1931)
Hondarribia
-
Arrautzak entregatu behar
Elbira Berriotxoa Muñoa (1925)
Arrasate
-
Zilarrezko txanponekin ogi zuria
Mateo Malaxetxebarria Lauzirika (1926)
Gernika-Lumo
-
Errotak eta ogi egitea
Manoli Olaizola Alkorta (1917)
Zarautz