Estraperloa eta errazionamendua
Hizlaria(k): Mariano Izagirre Lakunza (1937) Paulo Izagirre Lakunza (1943) Herria: Urretxu (Gipuzkoa)
Gerraostean, ogi falta ezagutu zuten. Baserrian artoa edukita ere, errotak itxita zeuden. Errazionamenduko ogia, "txarra". Errazionamendua 50. hamarkada hasierara arte egon zen. Ogia salmenta librean jarri zenean, kiloko ogiak 5 pezetan balio zituen. Estraperloko prezioak aipatzen dituzte: ogi barra txikia 3 pezeta, litro olioa 18-20 duro...
Informazio gehiago: Estraperloa eta errazionamendua
Ekonomia gerraostean
-
Pertsonen kontrabandoa, Bidasoa errekan
Patxi Urtizberea Lekuona (1937)
Irun
-
Dendan lapurtzeko estrategia landua
Inaxito Albisu Mendarte (1924)
Errenteria
-
Zilarrezko txanponak gorde
Juli Exposito Loinaz (1925)
Ordizia
-
Gerraostea: estraperloa; errazionamendua; salbokonduktoa
Arnaldo Bolumburu Inza (1933)
Eibar
-
Kontrabandoari muga zabalik
Juan Aizpurua Otegi (1924)
Andoain
-
Jan nahi eta ezin
Miren Garmendia Urzelaieta (1936)
Lezo
-
Arantzara irin bila
Erramun Irazu Apezetxea (1926)
Oiartzun
-
Errazionamendua
Margarita Maiza Auzmendi (1938) Jose Mari Razkin Agirre (1932)
Etxarri Aranatz
-
Goizuetako bidea
Joxe Zabaleta Labandibar (1929)
Oiartzun
-
Ogi zuriaren gosez
Juli Larrañaga Garate (1921)
Mendaro