Estraperloa eta errazionamendua
Hizlaria(k): Mariano Izagirre Lakunza (1937) Paulo Izagirre Lakunza (1943) Herria: Urretxu (Gipuzkoa)
Gerraostean, ogi falta ezagutu zuten. Baserrian artoa edukita ere, errotak itxita zeuden. Errazionamenduko ogia, "txarra". Errazionamendua 50. hamarkada hasierara arte egon zen. Ogia salmenta librean jarri zenean, kiloko ogiak 5 pezetan balio zituen. Estraperloko prezioak aipatzen dituzte: ogi barra txikia 3 pezeta, litro olioa 18-20 duro...
Informazio gehiago: Estraperloa eta errazionamendua
Ekonomia gerraostean
-
Ekonomato militarra
Patxi Mugerza (1936)
Donostia
-
Diru gutxirekin moldatu behar
Maria Luisa Zalakain Odriozola (1930)
Amasa-Villabona
-
Errazionamenduko kartila, kaleko senideentzat
Kontxi Garaitonandia Kortabarria (1936)
Aramaio
-
Errazionamendua
Margarita Maiza Auzmendi (1938) Jose Mari Razkin Agirre (1932)
Etxarri Aranatz
-
Etxeko elikadura: estraperloko irina eta baratzeko produktuak
Luix Otxotorena Ollokiegi (1928)
Hernani
-
Garia eta artoa udaletxera eroan behar
Petra Goiti Goiti (1929)
Mañaria
-
Garia erein eta entregatu egin behar
Joxe Mari Lertxundi Zuloaga (1932)
Aia
-
Gerra denboran goserik ez
Iñaki Ormazabal Garmendia (1927)
Ordizia
-
Perico anaia, ogi bila Hendaiara
Mertxe Birto Sorondo (1929)
Hondarribia
-
Jateko eskasia, Durango eta Gernikaraino irinetan
Carmen Irusta Alakano (1922)
Muxika