Estraperloa eta errazionamendua
Hizlaria(k): Mariano Izagirre Lakunza (1937) Paulo Izagirre Lakunza (1943) Herria: Urretxu (Gipuzkoa)
Gerraostean, ogi falta ezagutu zuten. Baserrian artoa edukita ere, errotak itxita zeuden. Errazionamenduko ogia, "txarra". Errazionamendua 50. hamarkada hasierara arte egon zen. Ogia salmenta librean jarri zenean, kiloko ogiak 5 pezetan balio zituen. Estraperloko prezioak aipatzen dituzte: ogi barra txikia 3 pezeta, litro olioa 18-20 duro...
Informazio gehiago: Estraperloa eta errazionamendua
Ekonomia gerraostean
-
Tren txikiko estraperloa III
Pedro Jauregi Sorondo (1922)
Andoain
-
Gerra garaiko bizipenak
Juana Lizarralde Buenetxea (1914)
Zarautz
-
Olioa kontserba latetan estraperloan
Xabier Goenaga Barrena (1937)
Donostia
-
Patata esandako tasatik gora saltzearren udaletik abisua
Maria Urizar Murua (1919)
Soraluze
-
Kaletarrak artajorrara tripatruke gose-denboran
Eugenio Sagastizabal Beobide (1928)
Arrigorriaga
-
Ogia estraperloan
Patxi Mugerza (1936)
Donostia
-
Ume eta gazte denbora txarra pasatutakoa
Faustino Garatea Bilbao (1932)
Lekeitio
-
Gerraostean goserik ez
Anastasia Ormaetxea Ormaetxea (1927)
Bermeo
-
Gerra ondorenean goserik ez, baina falta bai
Esteban Olaizola Mitxelena (1944)
Lezo
-
Errotarien lana gerra ostean
Maria Argialde Azalza (1917)
Bergara