Estraperloa eta errazionamendua
Hizlaria(k): Mariano Izagirre Lakunza (1937) Paulo Izagirre Lakunza (1943) Herria: Urretxu (Gipuzkoa)
Gerraostean, ogi falta ezagutu zuten. Baserrian artoa edukita ere, errotak itxita zeuden. Errazionamenduko ogia, "txarra". Errazionamendua 50. hamarkada hasierara arte egon zen. Ogia salmenta librean jarri zenean, kiloko ogiak 5 pezetan balio zituen. Estraperloko prezioak aipatzen dituzte: ogi barra txikia 3 pezeta, litro olioa 18-20 duro...
Informazio gehiago: Estraperloa eta errazionamendua
Ekonomia gerraostean
-
Gerraosteko gosea
Jose Inazio Lasa Odriozola (1924)
Beasain
-
Itzulera gogorra: denean eskasia
Jon Lasuen Goikolea (1921)
Otxandio
-
Baserritarrei burla, baina gose garaian zer?
Beñardo Irastortza Amiano (1928)
Irun
-
Abadeari garia, egurra... eman behar
Julio Aspe Beitia (1928)
Aramaio
-
Errazionamendu garaiko jatekoa eta kapritxoak
Nati Garmendia Ubillos (1929)
Urnieta
-
Gerra denboran jangelak jarri zituzten pobreentzat
Maritxu Ezenarro Idiakez (1929)
Getaria
-
Errotari azkarra
Joxe Zabaleta Labandibar (1929)
Oiartzun
-
Jenero gutxi gerraostean
Irene Ezpeleta Urkia (1935)
Arrasate
-
Aitaren jaiotetxea estraperlo etxea
Maritxu Barrutia Totorikaguena (1920)
Markina-Xemein
-
Errotak eta ogi egitea
Manoli Olaizola Alkorta (1917)
Zarautz