Labeko sua, ogia
Hizlaria(k): Fernando Alegria Goiri (1923) Herria: Muxika (Bizkaia)
Bere aitak lantzean behin egiten zuen labeko sua, etxeko ogia. Gernikako lagun bati eramaten zion ogia, beraientzako gauza handia zen. Baserrian batetik edo bestetik lortzen zuten zer edo zer, kalean ez. Labeko sua zelan egiten zuen azaltzen du: labea otearekin berotzen zuten eta ondo garbitu ostean sartzen zuten ogia. Arto-opilak ere egiten zituzten.
Informazio gehiago: Labeko sua, ogia
Ekonomia gerraostean
-
Kaleko jendea baserrietara, goseari aurre egiteko
Eusebio Areizaga Beain (1935)
Urretxu
-
Karabineroek harrapatu, egurtu eta jenero guztia kendu
Leon Arambel (1932)
Aldude
-
Industriaren loraldia Antzuolan
Juan Cruz Agirrezabal Zabaleta (1919) Tomasa Bereziartua (1923)
Antzuola
-
Estraperloa eta herriari entregatzea
Antonio Sarasola Imaz (1929)
Anoeta
-
Ogi falta, baina ez jateko falta
Krispin Arregi Mendiolagarai (1936)
Amorebieta-Etxano
-
Iragaitzazko langileak Aurreran
Adela Telleria Gallastegui (1924)
Eibar
-
Toalleko errotatik irina estraperloan ekarri
Joxe Mari Aristi Garate (1930)
Azpeitia
-
Ogi-eskasia zenean, ogia izatearen balioa
Pakita Errasti Loiti (1931)
Urretxu
-
Gerra hasiera eta gerra ostea
Joxe Perez Otegi (1932)
Hondarribia
-
Algarrobo-lekak jaten
Maritxu Ibarguren Amondarain (1934)
Errenteria