Errazionamendua eta estraperloa
Hizlaria(k): Pilar Lizarralde Mitxelena (1935) Herria: Donostia (Gipuzkoa)
Gerra ondorenean, baserritarrek San Martingo azokara eramandako jeneroagatik hainbesteko bat ordaindu behar izaten zuten. Zenbait baserritarrek babarrunak ezkutatzen zituzten zerga horiek ez ordaintzeko. Ogia ere estraperlokoa izaten zen. Errazionamendua hiru klasetakoa izaten zen. Errazionamenduko ogia nolakoa izaten zen... Olioa eta sakarina ere estraperlokoak izan ohi ziren.
Informazio gehiago: Errazionamendua eta estraperloa
Ekonomia gerraostean
-
"Goseak ez du barkatzen..."
Maria Dolores Maiza Artola (1937)
Tolosa
-
Hermanoetatik Fraideetara pezeta bat merkeago zelako
Justo Astui Imatz (1922)
Bermeo
-
Gibela, tuberkulosia zutenentzat; errazionamendua
Jabier Lazpiur Ibarra (1934)
Bergara
-
Errazionamendua eta estraperloa
Juanita Etxaniz Muguruza (1923) Feli Pagaegi Eizagirre (1928)
Markina-Xemein
-
Gerraosteko gosea
Joseba Mirena Agirre Mugerza (1935)
Mutriku
-
Kontrabandoko anekdota
Rafael Urzelai Gabiria (1927)
Legazpi
-
Goizuetako bidean, Arano
Joxepa Zabalegi Lazkanotegi (1916)
Oiartzun
-
Estraperloa Arabatik
Pako Fernandez de Arroiabe Pagoaga (1923)
Eskoriatza
-
Gerraostean, baserriko jeneroa entregatu behar
Emilio Ibinagagoitia Zabala (1928) Jazinta Sasiain Aiestaran (1934)
Bermeo
-
Errazionamendu garaiko debekuak, zigorrak eta trikimailuak
Juliana Olaizola Gurrutxaga (1928)
Azpeitia