Errazionamendua eta estraperloa
Hizlaria(k): Pilar Lizarralde Mitxelena (1935) Herria: Donostia (Gipuzkoa)
Gerra ondorenean, baserritarrek San Martingo azokara eramandako jeneroagatik hainbesteko bat ordaindu behar izaten zuten. Zenbait baserritarrek babarrunak ezkutatzen zituzten zerga horiek ez ordaintzeko. Ogia ere estraperlokoa izaten zen. Errazionamendua hiru klasetakoa izaten zen. Errazionamenduko ogia nolakoa izaten zen... Olioa eta sakarina ere estraperlokoak izan ohi ziren.
Informazio gehiago: Errazionamendua eta estraperloa
Ekonomia gerraostean
-
Gerra garaian ez ziren konturatzen zer ari zen gertatzen
Felixa Izagirre Agirregabiria (1929)
Astigarraga
-
Goserik ez zuten pasatu
Pepita Unzueta Iriondo (1922) Rosa Unzueta Iriondo (1919)
Elgoibar
-
Aita gerran Bilbon; itzulitakoan panorama zaila Errenterian
Joseba Goñi Galarraga (1935)
Errenteria
-
Garia baino arto gehiago etxean
Facundo Garai Txintxurreta (1931)
Arrasate
-
Labea bai, baina irinik ez
Erramun Irazu Apezetxea (1926)
Oiartzun
-
Gerra garaian errotak itxita
Kontxita Fernandez de Arroiabe Pagoaga (1921)
Eskoriatza
-
Gose denborako kontuak
Milagros Zubillaga Solagaistua (1925)
Durango
-
Gerraosteko gosetea
Jose Agustin Amonarriz Otaegi (1927)
Anoeta
-
Arrantzaleek arraina debalde
Patxi Etxeberria Zubiria (1930)
Orio
-
Gose garaian, dirua edukiz gero, estraperlora jo
Teodoro Aranburu Otaegi (1928)
Usurbil