Errazionamendua eta estraperloa
Hizlaria(k): Pilar Lizarralde Mitxelena (1935) Herria: Donostia (Gipuzkoa)
Gerra ondorenean, baserritarrek San Martingo azokara eramandako jeneroagatik hainbesteko bat ordaindu behar izaten zuten. Zenbait baserritarrek babarrunak ezkutatzen zituzten zerga horiek ez ordaintzeko. Ogia ere estraperlokoa izaten zen. Errazionamendua hiru klasetakoa izaten zen. Errazionamenduko ogia nolakoa izaten zen... Olioa eta sakarina ere estraperlokoak izan ohi ziren.
Informazio gehiago: Errazionamendua eta estraperloa
Ekonomia gerraostean
-
Olioak astebeteko jornala balio zuen
Juantxo Arteaga Yeregi (1937)
Lasarte-Oria
-
Etxeko ogia
Joxe Mari Esnaola Garmendia (1930)
Azpeitia
-
Errazionamendu garaia
Ascension Arregi Leturiaga (1916)
Oñati
-
Amak errazionamenduko ogia ez jateko esaten zien
Damiana Belaustegi Jaio (1924)
Mendata
-
Gerra garaian, arbia jaterainoko gosea
Juan Erostarbe Olañeta (1921)
Elgeta
-
Legutiora errazionamenduko ogi bila
Fernando Kapanaga Gonzalez de Langarika (1933)
Otxandio
-
Ullastresen ekonomia plana
Jose Mari Cruceta Alberdi (1930)
Eibar
-
Errotak itxita gerra-garaian
Ignacio Makazaga Agirre (1925)
Zarautz
-
Tailerreko langileak presoen emazteak
Juli Bedia Iriarte (1919)
Arrasate
-
"Bittor hojalateruena" denda
Joxe Arriaran Aranburu (1926)
Arrasate


