Errazionamendua eta estraperloa
Hizlaria(k): Pilar Lizarralde Mitxelena (1935) Herria: Donostia (Gipuzkoa)
Gerra ondorenean, baserritarrek San Martingo azokara eramandako jeneroagatik hainbesteko bat ordaindu behar izaten zuten. Zenbait baserritarrek babarrunak ezkutatzen zituzten zerga horiek ez ordaintzeko. Ogia ere estraperlokoa izaten zen. Errazionamendua hiru klasetakoa izaten zen. Errazionamenduko ogia nolakoa izaten zen... Olioa eta sakarina ere estraperlokoak izan ohi ziren.
Informazio gehiago: Errazionamendua eta estraperloa
Ekonomia gerraostean
-
Gerra ondoren gosea eta estraperloa
Sabino Etxabeguren Artola (1927)
Anoeta
-
Arto zakuekin Hernanira autobusez
Migel Aldasoro Gonzalez (1930)
Donostia
-
Txokolatea, ogi horia eta kokoa
Libe Garbizu Irazu (1936)
Pasaia
-
Baserrian beti zegoen jatekoa
Antonio Kortajarena Kortajarena (1928)
Zizurkil
-
Taloak; irin bila Aranora
Enriketa Aranburu Garaiar (1926)
Hernani
-
Emakumeak paper-fabrikara
Mariani Izaskun Estanga Uriarte (1933)
Tolosa
-
Gari gutxi eta lan asko
Juana Elorza Beitia (1924)
Legutio
-
Taloa eta ogiarekin salbu
Joxe Mari Esnaola Garmendia (1930)
Azpeitia
-
Babarruna entregatu beharra
Dolores Lopetegi Aiestaran (1916)
Lezo
-
Gerraostean erreketeek ardiak kendu
Juana Elorza Beitia (1924)
Legutio