Errazionamendua eta estraperloa
Hizlaria(k): Pilar Lizarralde Mitxelena (1935) Herria: Donostia (Gipuzkoa)
Gerra ondorenean, baserritarrek San Martingo azokara eramandako jeneroagatik hainbesteko bat ordaindu behar izaten zuten. Zenbait baserritarrek babarrunak ezkutatzen zituzten zerga horiek ez ordaintzeko. Ogia ere estraperlokoa izaten zen. Errazionamendua hiru klasetakoa izaten zen. Errazionamenduko ogia nolakoa izaten zen... Olioa eta sakarina ere estraperlokoak izan ohi ziren.
Informazio gehiago: Errazionamendua eta estraperloa
Ekonomia gerraostean
-
Ogia egiten zuen etxean
Bitoriano Ansa Goenaga (1930)
Andoain
-
Ogia, taloa eta morokila egiten
Gloria Susaeta Onaindia (1929)
Muxika
-
Anaiaren diru-iturriak
Eugenio Zabala Olazabal (1933)
Tolosa
-
Bartzelonan guardiek kontrabandoaz harrapatu zutenekoa
Enrike Lopez Bilbao (1930)
Bermeo
-
Bueltan, San Jeronimo kalera; irakasle
Amale Arzelus Arrieta (1924)
Donostia
-
Garia ehotzeko esku-errota
Jesus Urzelai Aiastui (1929)
Oñati
-
Kontrabandoa eta klandestinitatea Hendaian
Andoni Etxarri (1943)
Hendaia
-
Gerraosteko gosea
Mahai-ingurua Lizartzan ()
Lizartza
-
Taloa egunero
Juliana Begiristain Auzmendi (1928)
Ataun
-
Soldadutza (VI): ogia eta etxerako baimenak
Juan Larrañaga Alberdi (1921)
Zestoa