Errazionamendua eta estraperloa
Hizlaria(k): Pilar Lizarralde Mitxelena (1935) Herria: Donostia (Gipuzkoa)
Gerra ondorenean, baserritarrek San Martingo azokara eramandako jeneroagatik hainbesteko bat ordaindu behar izaten zuten. Zenbait baserritarrek babarrunak ezkutatzen zituzten zerga horiek ez ordaintzeko. Ogia ere estraperlokoa izaten zen. Errazionamendua hiru klasetakoa izaten zen. Errazionamenduko ogia nolakoa izaten zen... Olioa eta sakarina ere estraperlokoak izan ohi ziren.
Informazio gehiago: Errazionamendua eta estraperloa
Ekonomia gerraostean
-
Artoa eta irina
Kontxa Larrañaga Ezeiza (1929)
Azkoitia
-
Kafea eta tabakoa etxean erein eta jaso
Damiana Belaustegi Jaio (1924)
Mendata
-
Emakume langilea
Arroxa Pikabea Artola (1916)
Oiartzun
-
Txahala ezkutatzeko komeriak
Eusebio Areizaga Beain (1935)
Urretxu
-
Isuna garia ehotzeagatik
Joxe Mari Yurramendi Larburu (1922)
Urnieta
-
Etxeko ogia
Joxe Mari Esnaola Garmendia (1930)
Azpeitia
-
Errazionamendua ezagutu zuen Juakinak
Juakina Gaztelumendi Urdanpilleta (1940)
Lezo
-
Olioa Cascante herritik estraperloan
Juan Migel Aranbarri Atxa (1940)
Azkoitia
-
Estraperloa eta errazionamendua
Maritxu Maiztegi Arregi (1929)
Oñati
-
Gabarrarekin hondar bila eta kontrabandoan
Juanito Gonzalez Camio (1934)
Hondarribia