Errazionamendua eta estraperloa
Hizlaria(k): Pilar Lizarralde Mitxelena (1935) Herria: Donostia (Gipuzkoa)
Gerra ondorenean, baserritarrek San Martingo azokara eramandako jeneroagatik hainbesteko bat ordaindu behar izaten zuten. Zenbait baserritarrek babarrunak ezkutatzen zituzten zerga horiek ez ordaintzeko. Ogia ere estraperlokoa izaten zen. Errazionamendua hiru klasetakoa izaten zen. Errazionamenduko ogia nolakoa izaten zen... Olioa eta sakarina ere estraperlokoak izan ohi ziren.
Informazio gehiago: Errazionamendua eta estraperloa
Ekonomia gerraostean
-
Oñatiko Araotz auzora garia ehotzera
Facundo Garai Txintxurreta (1931)
Arrasate
-
Gerraosteko gosea II
Teresa Bengoa Azula (1930) Mari Paz Elorriaga Garitaonandia (1932)
Abadiño
-
Jateko aukera handiegirik ez
Edurne Ormazabal Izagirre (1934) Maite Ormazabal Izagirre (1937)
Zumarraga
-
Guardia zibilak eta etxe-ordeko gari-zakuak
Luzia Larraza Aramendi (1934)
Urretxu
-
Estraperloko jakiak erosteko dirurik ez
Secundino Arrizabalaga Murua (1930)
Legazpi
-
Lezoko janari dendak
Mikel Salaberria Kortaberria (1932)
Lezo
-
Goserik ez baserrian
2015 Adineko anoetarren testigantzak ()
Anoeta
-
Arrain saltzaileak
Manuel Oliden Kortajarena (1941)
Donostia
-
Nafarroatik patataren estraperloan gauez
Martina Agirre Zuriarrain (1930)
Abaltzisketa
-
Errotak itxita zeudeneko garaia
Florentzia Azpiroz Nazabal (1924)
Berastegi