Errazionamendua eta estraperloa
Hizlaria(k): Pilar Lizarralde Mitxelena (1935) Herria: Donostia (Gipuzkoa)
Gerra ondorenean, baserritarrek San Martingo azokara eramandako jeneroagatik hainbesteko bat ordaindu behar izaten zuten. Zenbait baserritarrek babarrunak ezkutatzen zituzten zerga horiek ez ordaintzeko. Ogia ere estraperlokoa izaten zen. Errazionamendua hiru klasetakoa izaten zen. Errazionamenduko ogia nolakoa izaten zen... Olioa eta sakarina ere estraperlokoak izan ohi ziren.
Informazio gehiago: Errazionamendua eta estraperloa
Ekonomia gerraostean
-
Etxeko jeneroa entregatu behar zeneko garaia
Juanito Unanue Aizpuru (1932)
Azpeitia
-
Gerraostean, baserriko jeneroa entregatu behar
Emilio Ibinagagoitia Zabala (1928) Jazinta Sasiain Aiestaran (1934)
Bermeo
-
Patata esandako tasatik gora saltzearren udaletik abisua
Maria Urizar Murua (1919)
Soraluze
-
Kaletarrak baserrira lanera janari truke
Fernando San Sebastian Esnaola (1933)
Urnieta
-
Kontrola saihesten
Sorkunde Iturria Lasa (1930)
Errenteria
-
Gerra garaiko kontuak I
Antonia Mendiola Larrañaga (1921)
Etxarri Aranatz
-
Errazionamenduko ogia txakurrak ere ez zuen jaten
Maritxu Rekondo Iribar (1927)
Urnieta
-
Gerraren kalteak
Juliana Mendizabal Guenetxea (1923)
Berriz
-
Ogirik ez eta taloa jan behar
Tomasa Urien Intxausti (1926)
Durango
-
Algarrobak harrapatu eta jan
Boni Egibar Albisu (1940)
Lezo