Errazionamendua eta estraperloa
Hizlaria(k): Pilar Lizarralde Mitxelena (1935) Herria: Donostia (Gipuzkoa)
Gerra ondorenean, baserritarrek San Martingo azokara eramandako jeneroagatik hainbesteko bat ordaindu behar izaten zuten. Zenbait baserritarrek babarrunak ezkutatzen zituzten zerga horiek ez ordaintzeko. Ogia ere estraperlokoa izaten zen. Errazionamendua hiru klasetakoa izaten zen. Errazionamenduko ogia nolakoa izaten zen... Olioa eta sakarina ere estraperlokoak izan ohi ziren.
Informazio gehiago: Errazionamendua eta estraperloa
Ekonomia gerraostean
-
Gerra osteko gose garaiko kontuak
Martin Elgarresta Gabilondo (1937)
Bergara
-
Estraperloan zebilen mutila anaiarekin nahastu zutenekoa
Francisca Seberiana Larrañaga Zubiaurre (1922)
Azpeitia
-
Errazionamendu garaiko "luxuak"
Joxe Zumeta Jaunarena (1937)
Lezo
-
Gerra ostean sagar txortenak eta laranja azalak jateko prest
Iñaki Arregi Moraza (1927)
Andoain
-
Etxea alokatu eta ganbarara lotara
Maria Jesus Manterola Amas (1927)
Zumaia
-
Labasua eta errotara joatea gauez
Gregoria Gandiaga Onaindia (1919)
Markina-Xemein
-
Maisua Guardia Zibilarengana ez errekisatzeko eskatuz
Joxe Jauregi Alberdi (1934)
Antzuola
-
Oiartzungo errotara
Elena Etxebeste Martiarena (1931)
Pasaia
-
Gerra ondoan, kontrabandoa: ogia, kafea...
Mari Kruz Alkain Jauregi (1926)
Hondarribia
-
Aita lanik gabe, bueltan
Mari Kruz Mendizabal Etxeberria (1923)
Errenteria