Errazionamendua eta estraperloa
Hizlaria(k): Pilar Lizarralde Mitxelena (1935) Herria: Donostia (Gipuzkoa)
Gerra ondorenean, baserritarrek San Martingo azokara eramandako jeneroagatik hainbesteko bat ordaindu behar izaten zuten. Zenbait baserritarrek babarrunak ezkutatzen zituzten zerga horiek ez ordaintzeko. Ogia ere estraperlokoa izaten zen. Errazionamendua hiru klasetakoa izaten zen. Errazionamenduko ogia nolakoa izaten zen... Olioa eta sakarina ere estraperlokoak izan ohi ziren.
Informazio gehiago: Errazionamendua eta estraperloa
Ekonomia gerraostean
- 
					
					
					
					
					
					Etxanoko tabernak eta dendak
					Agustin Legorburu Uriarte (1928)
Amorebieta-Etxano
 - 
					
					
					
Ilargirik gabeko gauetan kontrabandoan
Migel Imaz Arruabarrena (1927)
Hondarribia
 - 
					
					
					
					
					
					Errazionamendu garaiko estraperloa
					Francisca Seberiana Larrañaga Zubiaurre (1922)
Azpeitia
 - 
					
					
					
					
					
					Arabara gari eta patata bila
					Abelintxu Olano Olibares (1932)
Ubide
 - 
					
					
					
Ostegunetan falangera joan behar
Jose Antonio Olea Garaita (1930)
Durango
 - 
					
					
					
Ogi ona saldu eta txarra jan
Nikolas Gardoki Mazmela (1938)
Aramaio
 - 
					
					
					
					
					
					Garia kendu, artoa utzi
					Felisa Arietaleanizbeaskoa Altzerreka (1927) Frantziska Arietaleanizbeaskoa Altzerreka (1929)
Elorrio
 - 
					
					
					
Gerraosteko gosea I
Teresa Bengoa Azula (1930) Mari Paz Elorriaga Garitaonandia (1932)
Abadiño
 - 
					
					
					
					Maindireak garbitzen
					
Inocencia Markotegi Razkin (1931)
Etxarri Aranatz
 - 
					
					
					
					
					
					Baratzea eta etxeko janaria
					Kontxa Intxausti Peña (1919)
Ormaiztegi
 


