Gosaltzeko, txikoriatan bustitako karamelua
Hizlaria(k): Bixente Azkarate Zabarte (1933) Herria: Arrasate (Gipuzkoa)
Gerraosteko gosetea du hizpide. Bixenteren etxean 11 seme-alaba ziren. Gabon gau batean zer azaldu zuten kontatzen du: etxeko bakoitzak txapa gainean erretako hiru arto ale jan zituen. Gosaltzeko amak txikoria lapikokada prestatzen zuen, eta karamelu txiki bat txikorietan bustita ematen zien umeei. Karamelua 11 ahotatik pasatzen zen, eta anaia txikienak geratzen omen zen gozokiarekin. Amak mendira bildatzen zituen gaztainak eta egurra biltzera. Egurra saldu egiten zuten gero. Bixenteren aitak Zerrajeran egiten zuen lan, "nikelean". Gerra denboran ez zuten lantegi hori itxi.
Informazio gehiago: Gosaltzeko, txikoriatan bustitako karamelua
Ekonomia gerraostean
-
Gerraostean urte txarrenak
Asun Anguera Illarramendi (1928) Jose Sarasua Gorrochategui (1923)
Eibar
-
Gerraostea
Juani Maiza Mañeru (1942)
Etxarri Aranatz
-
Ogi gosea errazionamendu garaian
Elias Galartza Aranguren (1935)
Aramaio
-
Gerraosteko gosea arrantzaleek arindu zuten
Patxi Sansinenea Azurmendi (1935)
Donostia
-
Kupoa eta estraperloa
Jerardo Mondragon Garai (1927)
Arrasate
-
Goserik ez, baina inbidia bai
Pedro Iraola Belza (1941)
Amasa-Villabona
-
Garia azaroan
Pedro Arrue Aizpurua (1927)
Albiztur
-
Gerra ostean janaria nola banatzen zen
Patxi Pagola Ibarrola (1933)
Urnieta
-
Gerra sasoian isilik; gerraosteko errazionamendua
Aulesti
-
Garia eta artoa baserrian, errotara estraperloan
Serapio Undabarrena Meabe (1930)
Gernika-Lumo