Gosaltzeko, txikoriatan bustitako karamelua
Hizlaria(k): Bixente Azkarate Zabarte (1933) Herria: Arrasate (Gipuzkoa)
Gerraosteko gosetea du hizpide. Bixenteren etxean 11 seme-alaba ziren. Gabon gau batean zer azaldu zuten kontatzen du: etxeko bakoitzak txapa gainean erretako hiru arto ale jan zituen. Gosaltzeko amak txikoria lapikokada prestatzen zuen, eta karamelu txiki bat txikorietan bustita ematen zien umeei. Karamelua 11 ahotatik pasatzen zen, eta anaia txikienak geratzen omen zen gozokiarekin. Amak mendira bildatzen zituen gaztainak eta egurra biltzera. Egurra saldu egiten zuten gero. Bixenteren aitak Zerrajeran egiten zuen lan, "nikelean". Gerra denboran ez zuten lantegi hori itxi.
Informazio gehiago: Gosaltzeko, txikoriatan bustitako karamelua
Ekonomia gerraostean
-
Gose garaian goserik ez zuen pasa
Josean Lopez Lauzirika (1934)
Amorebieta-Etxano
-
Egur-ikatz artean indabak estraperloan
Juan Larrinaga Atxabal (1918)
Ispaster
-
Gerra denboran txokolatea erosteko ilaran
Tomasa Urien Intxausti (1926)
Durango
-
Tiroen ondorioz platerak dantzan
Bittori Zapiain Mendiola (1929)
Astigarraga
-
Estraperloa eta errazionamendua
Joxe Mari Aristi Garate (1930)
Azpeitia
-
Gerrako eta gerraosteko elikadura
Iñaki Goñi Galarraga (1929)
Errenteria
-
Errazionamendua
Mari Karmen Gerrikabeitia Garramiola (1929)
Etxebarria
-
Eskola bukatu orduko lanera
Mertxe Larrarte Zuzaia (1933)
Hondarribia
-
Olibet gaileta-fabrikako gaileta bila
Xebastiana Agirre Telletxea (1927)
Lezo
-
Aramaiora estraperloan
Milagros Ertzilla Arregi (1934)
Arrasate


