Gosaltzeko, txikoriatan bustitako karamelua
Hizlaria(k): Bixente Azkarate Zabarte (1933) Herria: Arrasate (Gipuzkoa)
Gerraosteko gosetea du hizpide. Bixenteren etxean 11 seme-alaba ziren. Gabon gau batean zer azaldu zuten kontatzen du: etxeko bakoitzak txapa gainean erretako hiru arto ale jan zituen. Gosaltzeko amak txikoria lapikokada prestatzen zuen, eta karamelu txiki bat txikorietan bustita ematen zien umeei. Karamelua 11 ahotatik pasatzen zen, eta anaia txikienak geratzen omen zen gozokiarekin. Amak mendira bildatzen zituen gaztainak eta egurra biltzera. Egurra saldu egiten zuten gero. Bixenteren aitak Zerrajeran egiten zuen lan, "nikelean". Gerra denboran ez zuten lantegi hori itxi.
Informazio gehiago: Gosaltzeko, txikoriatan bustitako karamelua
Ekonomia gerraostean
-
Errotak eta ogia
Txomin Usandizaga Murgiondo (1934)
Andoain
-
Jende pobrea eskean etortzen zitzaien baserrira
Maria Zabala Egues (1914)
Elduain
-
Gerra osteko kontuak
Lucia Areitioaurtena Isasi-Isasmendi (1925)
Ermua
-
Errezionamenduko ogi gogorra
Margari Aizpurua Lete (1923)
Donostia
-
Aguazilak jeneroa kendu
Teresa Aresti Izagirre (1924)
Amorebieta-Etxano
-
Anaiaren diru-iturriak
Eugenio Zabala Olazabal (1933)
Tolosa
-
Errazionamendua eta estraperloa
Kontxita Zaldua Zabala (1924)
Urnieta
-
Barazkien salmenta ona gerraostean
Mari Ardanza Azkarate (1927)
Durango
-
Gerraosteko gosea
Joxepa Arrillaga Mendiluze (1922)
Donostia
-
Gerra ostean goserik ez
Maria Dolores Kalonje Lizarazu (1930)
Donostia