Gosaltzeko, txikoriatan bustitako karamelua
Hizlaria(k): Bixente Azkarate Zabarte (1933) Herria: Arrasate (Gipuzkoa)
Gerraosteko gosetea du hizpide. Bixenteren etxean 11 seme-alaba ziren. Gabon gau batean zer azaldu zuten kontatzen du: etxeko bakoitzak txapa gainean erretako hiru arto ale jan zituen. Gosaltzeko amak txikoria lapikokada prestatzen zuen, eta karamelu txiki bat txikorietan bustita ematen zien umeei. Karamelua 11 ahotatik pasatzen zen, eta anaia txikienak geratzen omen zen gozokiarekin. Amak mendira bildatzen zituen gaztainak eta egurra biltzera. Egurra saldu egiten zuten gero. Bixenteren aitak Zerrajeran egiten zuen lan, "nikelean". Gerra denboran ez zuten lantegi hori itxi.
Informazio gehiago: Gosaltzeko, txikoriatan bustitako karamelua
Ekonomia gerraostean
-
Gerraosteko gosea
Joxepa Arrillaga Mendiluze (1922)
Donostia
-
Errazionamendu garaiko menuak
Bittori Zabala Zalakain (1924)
Andoain
-
Hernaniko errotak itxita
Inazio Zubiarrain Otxotorena (1929)
Hernani
-
Gerra denboran, gosea
Javier Aristi Aizpurua (1930)
Zestoa
-
Goserik ez du oroitzen
Maria Jesus Huizi Narbarte (1939)
Pasaia
-
Gerraosteko miseria
Eusebio Okina Bengoa (1929)
Arrasate
-
Errazionamenduan emandakoa txahalentzat
Anjel Alberdi Aldalur (1930)
Azpeitia
-
Gosea pasatu zuten gerraostean
Kristina Iturrioz Burgoa (1934) Esther Moriones Aurre (1936)
Gernika-Lumo
-
Osaba estraperloan Nafarroara
Juanita Bidaurre Iraola (1928) Veronica Bidaurre Iraola (1937)
Donostia
-
Gose garaiko ohiturak barru-barruan
Josu Alberdi Arregi (1936)
Zarautz