Baserrian nahi beste jaten zuten
Hizlaria(k): Asunzion Kortabarria Gabilondo (1932) Herria: Antzuola (Gipuzkoa)
Eskean aritzen zireneri beti ematen zien zer edo zer. Bergarako andre bat askotan joaten zen eta beti ematen zioten jatekoa: esnea, baba... Egunero jaten zuten antzeko jatekoa: porru-patatak, babak azarekin, artoa eta esnea... Domeketan jaten zuten desberdin. Behin bere neba batek betekada itzela harrapatu zuen eta medikuarenera joanda hark zera esan zion: "Hau kalean ez dok pasatzen!". Kalean ez zuten horrela jateko aukerarik. Ezkondu ostean kaleko jendeari gerraosteko miseriei buruz berbetan entzuterakoan, berari guzti hori arrotza egiten zitzaion. Kalean jasotzen zuten errazionamendua: olioa, azukrea, txokolatea, tabakoa... Etxean ez zegoen erretzailerik eta beraien partea don Leandro abade oñatiarrak hartzen zuen.
Informazio gehiago: Baserrian nahi beste jaten zuten
Ekonomia gerraostean
-
Mallabia inguruan zeuden errotak; gerra ondorengo urteetako egoera
Enrike Mugarza Idarraga (1932)
Mallabia
-
Gosea inguruan
Sorkunde Iturria Lasa (1930)
Errenteria
-
Jana bai, baina aukeran ez
Ramoni Legorburu Etxebeste (1933)
Pasaia
-
Garia ehotzeko osabak ekarritako makina
Miren Jone Rekondo Aizpurua (1926)
Usurbil
-
Iluntzean, Nuarbeko errotara
Maritxu Arzuaga (1925)
Azpeitia
-
Jan nahi eta ezin
Miren Garmendia Urzelaieta (1936)
Lezo
-
Nafarroara patata bila
Felix Eskisabel Zurutuza (1929)
Ataun
-
Gariaren erdia inori eman behar
Rufina Astola Nafarrate (1929)
Aramaio
-
Abere-hiltzea isilpean
Teodoro Mujika Salaberria (1924)
Zizurkil
-
Oiloak, artoa eta irina
Anparo Larzabal Urdanpilleta (1927)
Donostia