Baserrian nahi beste jaten zuten
Hizlaria(k): Asunzion Kortabarria Gabilondo (1932) Herria: Antzuola (Gipuzkoa)
Eskean aritzen zireneri beti ematen zien zer edo zer. Bergarako andre bat askotan joaten zen eta beti ematen zioten jatekoa: esnea, baba... Egunero jaten zuten antzeko jatekoa: porru-patatak, babak azarekin, artoa eta esnea... Domeketan jaten zuten desberdin. Behin bere neba batek betekada itzela harrapatu zuen eta medikuarenera joanda hark zera esan zion: "Hau kalean ez dok pasatzen!". Kalean ez zuten horrela jateko aukerarik. Ezkondu ostean kaleko jendeari gerraosteko miseriei buruz berbetan entzuterakoan, berari guzti hori arrotza egiten zitzaion. Kalean jasotzen zuten errazionamendua: olioa, azukrea, txokolatea, tabakoa... Etxean ez zegoen erretzailerik eta beraien partea don Leandro abade oñatiarrak hartzen zuen.
Informazio gehiago: Baserrian nahi beste jaten zuten
Ekonomia gerraostean
-
Morroi eta neskameak etxean
Kepa Mondragon Jauregi (1934)
Aramaio
-
Arabarrak Ubideko errotara
Abelintxu Olano Olibares (1932)
Ubide
-
Gerra ostean gosea eta erdara
Joxe Mari Lertxundi Zuloaga (1932)
Aia
-
Militarren terrenoetan nekazari lanetan
Dionisio Amundarain Alegria (1922)
Ibarra
-
Zortzi egunerako ogia eta errazionamendua
Jesusa Zabala Aramendi (1923)
Legazpi
-
Gerraostean jatekoa nola ezkutatzen zuten
Mirentxu Agote Aramendi (1933)
Donostia
-
Errazionamendu garaia
Tomasa Urien Intxausti (1926)
Durango
-
Guardia zibilaren ondoan egindako eskapada
Pedro Sarasola Idarreta (1930)
Astigarraga
-
Kupoa; garia harri xehearekin nahastuta
Felix Balzola Astarloa (1928)
Elgoibar
-
Errotara bidean, Guardia Zibilak atxilotu
Joxe Mari Etxabe Goikoetxea (1930)
Zumaia


