Baserrian nahi beste jaten zuten
Hizlaria(k): Asunzion Kortabarria Gabilondo (1932) Herria: Antzuola (Gipuzkoa)
Eskean aritzen zireneri beti ematen zien zer edo zer. Bergarako andre bat askotan joaten zen eta beti ematen zioten jatekoa: esnea, baba... Egunero jaten zuten antzeko jatekoa: porru-patatak, babak azarekin, artoa eta esnea... Domeketan jaten zuten desberdin. Behin bere neba batek betekada itzela harrapatu zuen eta medikuarenera joanda hark zera esan zion: "Hau kalean ez dok pasatzen!". Kalean ez zuten horrela jateko aukerarik. Ezkondu ostean kaleko jendeari gerraosteko miseriei buruz berbetan entzuterakoan, berari guzti hori arrotza egiten zitzaion. Kalean jasotzen zuten errazionamendua: olioa, azukrea, txokolatea, tabakoa... Etxean ez zegoen erretzailerik eta beraien partea don Leandro abade oñatiarrak hartzen zuen.
Informazio gehiago: Baserrian nahi beste jaten zuten
Ekonomia gerraostean
-
Errazionamendua
Beatriz Agirregomezkorta Zelaiaran (1926)
Pasaia
-
Ekonomia hobetu arte, garia lagun ona
Primitibo Arregi Arizaga (1932)
Andoain
-
Gerra eta kartzelak vs gerraostea eta gosea
Juliana Olaizola Gurrutxaga (1928)
Azpeitia
-
Frankistek irin-errota guztiak itxi zituzten Gipuzkoan
Ramon Irastorza Artola (1927)
Irun
-
Tabako errazionamendua
Leandro Iraeta Elgarresta (1928)
Zumarraga
-
Abadiñotik Aramaiora garia ehotzera
Basilio Ugarte Urrutia (1925)
Aramaio
-
Irina
Lucas Lasa Burumendi (1932)
Alegia
-
San Pedron erosten zuten arraina
Arantxa Goia Artola (1940)
Lezo
-
Gari klaseak; lexikoa
Asentzio Laskurain Zabaleta (1923)
Antzuola
-
Oliorik ezean, esnegaina
Bitoriano Ansa Goenaga (1930)
Andoain