Baserrian nahi beste jaten zuten
Hizlaria(k): Asunzion Kortabarria Gabilondo (1932) Herria: Antzuola (Gipuzkoa)
Eskean aritzen zireneri beti ematen zien zer edo zer. Bergarako andre bat askotan joaten zen eta beti ematen zioten jatekoa: esnea, baba... Egunero jaten zuten antzeko jatekoa: porru-patatak, babak azarekin, artoa eta esnea... Domeketan jaten zuten desberdin. Behin bere neba batek betekada itzela harrapatu zuen eta medikuarenera joanda hark zera esan zion: "Hau kalean ez dok pasatzen!". Kalean ez zuten horrela jateko aukerarik. Ezkondu ostean kaleko jendeari gerraosteko miseriei buruz berbetan entzuterakoan, berari guzti hori arrotza egiten zitzaion. Kalean jasotzen zuten errazionamendua: olioa, azukrea, txokolatea, tabakoa... Etxean ez zegoen erretzailerik eta beraien partea don Leandro abade oñatiarrak hartzen zuen.
Informazio gehiago: Baserrian nahi beste jaten zuten
Ekonomia gerraostean
-
Abere-hiltzea isilpean
Teodoro Mujika Salaberria (1924)
Zizurkil
-
Gerraosteko errazionamendua
Mikela Ansa Goenaga (1926)
Andoain
-
Simaurra sororako
Klaudio Jaio Onaindia (1937)
Ziortza-Bolibar
-
Errazionamendua, ogi-gosea eta gerrako ihesa
Anixeta Gereñu Odria (1922)
Legazpi
-
Emakume langilea
Arroxa Pikabea Artola (1916)
Oiartzun
-
Kalean, gosea
Felix Zabala Zalakain (1928)
Andoain
-
Tabakoa azukrearen truke
Maritxu Uria Eizagirre (1937)
Zarautz
-
Gerra garaiko eta osteko bizipenak
Maria Josefa Txurruka Egaña (1913)
Zarautz
-
1943an gose handia pasa zuen Bergarako seminarioan
Imanol Oruemazaga Baseta (1931)
Berriz
-
Gerra garaian, betiko bizimoduarekin jarraitu zuten
Anparo Larzabal Urdanpilleta (1927)
Donostia