Baserrian nahi beste jaten zuten
Hizlaria(k): Asunzion Kortabarria Gabilondo (1932) Herria: Antzuola (Gipuzkoa)
Eskean aritzen zireneri beti ematen zien zer edo zer. Bergarako andre bat askotan joaten zen eta beti ematen zioten jatekoa: esnea, baba... Egunero jaten zuten antzeko jatekoa: porru-patatak, babak azarekin, artoa eta esnea... Domeketan jaten zuten desberdin. Behin bere neba batek betekada itzela harrapatu zuen eta medikuarenera joanda hark zera esan zion: "Hau kalean ez dok pasatzen!". Kalean ez zuten horrela jateko aukerarik. Ezkondu ostean kaleko jendeari gerraosteko miseriei buruz berbetan entzuterakoan, berari guzti hori arrotza egiten zitzaion. Kalean jasotzen zuten errazionamendua: olioa, azukrea, txokolatea, tabakoa... Etxean ez zegoen erretzailerik eta beraien partea don Leandro abade oñatiarrak hartzen zuen.
Informazio gehiago: Baserrian nahi beste jaten zuten
Ekonomia gerraostean
-
Kontrabandoaren nondik norakoak: garaiak, oztopoak, arriskuak eta tratuak
Felix Olazabal Lekuona (1924)
Irun
-
Trukuman eta Mallu baserrietan morroi
Lazaro Garate Aristondo (1927)
Zestoa
-
Estraperlo garaia (1)
Mila Gorostegi Alberdi (1936)
Azkoitia
-
Goizuetako bidean, Arano
Joxepa Zabalegi Lazkanotegi (1916)
Oiartzun
-
Gabarrarekin hondar bila eta kontrabandoan
Juanito Gonzalez Camio (1934)
Hondarribia
-
Baserriko jeneroa entregatu; errotak zarratuta
Jesus Zearreta Etxabe (1926)
Amorebieta-Etxano
-
Garia eta artoa entregatu behar
Fernando San Sebastian Esnaola (1933)
Urnieta
-
Gerra eta gerraostea
Manuel Urrestarazu Iradi (1928)
Donostia
-
Mugaz bestaldeko estraperloa
Felix Durandegi Lazkano (1937)
Donostia
-
Gerra osteko ibilerak errotara
Pantxi Treviño Agiriano (1926)
Elorrio