Gerraosteko errazionamendua; artoa etxean ehotzen zuten
Hizlaria(k): Adora Osa Arrizabalaga () Herria: Zumaia (Gipuzkoa)
Gerraostean ez zuten goserik pasa. Artoa eta garia hartzen zituzten etxean. Gero, bazuten ganbaran haiek txikitzeko makina txiki bat. Kaletik ere etortzen zitzaien jendea artaleak ehotzera. Ez zen irina bezain fina irteten, baina harekin konpontzen ziren. Egosita jaten zuten, edo bestela taloak edo morokila eginda. Errotara Larrondora joaten ziren normalean; bestela Getariara edo Lasaora ere bai. Errazionamenduko "boniato"a, okindegira eramaten zuten erretzera.
Informazio gehiago: Gerraosteko errazionamendua; artoa etxean ehotzen zuten
Ekonomia gerraostean
-
Esne-terrinan okela eta indaba ezkutatu
Luis Iturregi Uribarri (1934)
Bermeo
-
Estraperloko gaiekin egiten ziren tranpak
Agustin Guenaga Zelaia (1931) Maribel Guenaga Zelaia (1941) Jesusa Urkidi Arejitabelaustegi (1935)
Etxebarria
-
Baserriko jeneroak saltzen zituztenekoa
Patxi Irizar Zarautz (1928)
Andoain
-
Miaketa eta beldurra
Ana Etxaide Itarte (1936)
Donostia
-
Enkarguak egiten, "bi xox" ateratzeko
Mariani Izaskun Estanga Uriarte (1933)
Tolosa
-
Guardia zibilak eta etxe-ordeko gari-zakuak
Luzia Larraza Aramendi (1934)
Urretxu
-
Irina Nafarroatik estraperloan; etxean egindako ogia; ahia
Gregori Agirrezabala Iturbe () Paula Iturralde Ormaetxea (1926)
Anoeta
-
Jana lortzeko komeriak gerra denboran eta ostean
Fidel Izarra Larrea (1926)
Ermua
-
Gosea inguruan
Sorkunde Iturria Lasa (1930)
Errenteria
-
Gose sasoia
Katalin Bengoa Madariaga (1917) Soledad Luno Arenaza (1922)
Bermeo


