Gerraosteko errazionamendua; artoa etxean ehotzen zuten
Hizlaria(k): Adora Osa Arrizabalaga () Herria: Zumaia (Gipuzkoa)
Gerraostean ez zuten goserik pasa. Artoa eta garia hartzen zituzten etxean. Gero, bazuten ganbaran haiek txikitzeko makina txiki bat. Kaletik ere etortzen zitzaien jendea artaleak ehotzera. Ez zen irina bezain fina irteten, baina harekin konpontzen ziren. Egosita jaten zuten, edo bestela taloak edo morokila eginda. Errotara Larrondora joaten ziren normalean; bestela Getariara edo Lasaora ere bai. Errazionamenduko "boniato"a, okindegira eramaten zuten erretzera.
Informazio gehiago: Gerraosteko errazionamendua; artoa etxean ehotzen zuten
Ekonomia gerraostean
-
Gose garaian, baserritarren laguntza
Begoña Gabilondo Etxaniz (1921)
Azkoitia
-
Gosetea
Inazio Albizuri Etxaniz (1928)
Azpeitia
-
Metxazko metxeroa
Eugenio Zabala Olazabal (1933)
Tolosa
-
Txerria isilka erretzen
Mertxe Larrarte Zuzaia (1933)
Hondarribia
-
Errazionamendua; Michelin-eko ekonomatoa; Gozotegia
Maria Luisa Aginaga Zabaleta (1939)
Lasarte-Oria
-
Senarrak eta biek janari-denda jarri zuten
Martina Iturrioz Lazkano (1933)
Lasarte-Oria
-
Gerra ondoko gosea
Enriketa Aranburu Garaiar (1926)
Hernani
-
Txerrijana esnearen truke
Marian Durá Aldasoro (1945)
Donostia
-
Ogia, etxean egindakoa
Rufina Oiarbide Garmendia (1924)
Baliarrain
-
Errazionamendua eta errotak zarratuta. Doktrina euskaraz eta erdaraz
Cresen Urkidi Astorkia (1930)
Aulesti