Gerraosteko errazionamendua; artoa etxean ehotzen zuten
Hizlaria(k): Adora Osa Arrizabalaga () Herria: Zumaia (Gipuzkoa)
Gerraostean ez zuten goserik pasa. Artoa eta garia hartzen zituzten etxean. Gero, bazuten ganbaran haiek txikitzeko makina txiki bat. Kaletik ere etortzen zitzaien jendea artaleak ehotzera. Ez zen irina bezain fina irteten, baina harekin konpontzen ziren. Egosita jaten zuten, edo bestela taloak edo morokila eginda. Errotara Larrondora joaten ziren normalean; bestela Getariara edo Lasaora ere bai. Errazionamenduko "boniato"a, okindegira eramaten zuten erretzera.
Informazio gehiago: Gerraosteko errazionamendua; artoa etxean ehotzen zuten
Ekonomia gerraostean
-
Gerraostean janaririk ez
Lorenzo Balda Agirre (1936)
Lezo
-
Gerraosteko gabezia
Kontxi Garaitonandia Kortabarria (1936)
Aramaio
-
Errenteriatik Nafarroako baserrietara jateko eske
Joxe Gaztelumendi Aiestaran (1925)
Errenteria
-
Morokilak eta taloak
Tomas Alkorta Barruetabeña (1937)
Mutriku
-
Gerra garaian zer jaten zen
Petra Aguirregomezcorta (1926) Pedro Egiguren Larrañaga (1927)
Eibar
-
Baserriko bizimodua; gerra-ostean garia entregatu behar
Jose Migel Odriozola Peñagarikano (1929) Juan Jose Oiarbide Sarriegi (1921)
Beasain
-
Leikua entregatu beharra
Joxe Arozena Aranzasti (1933)
Hondarribia
-
Estraperlo kontuak
Jose Aizpurua Murgoitio (1931) Patxi Esteibarlanda Aizpurua (1921)
Elorrio
-
Ogia estraperloan
Juli Berezibar Arabaolaza (1916)
Arrasate
-
Epeleko errotara
Antonio Errazkin Beldarrain (1932)
Hernani