Gerraosteko errazionamendua; artoa etxean ehotzen zuten
Hizlaria(k): Adora Osa Arrizabalaga () Herria: Zumaia (Gipuzkoa)
Gerraostean ez zuten goserik pasa. Artoa eta garia hartzen zituzten etxean. Gero, bazuten ganbaran haiek txikitzeko makina txiki bat. Kaletik ere etortzen zitzaien jendea artaleak ehotzera. Ez zen irina bezain fina irteten, baina harekin konpontzen ziren. Egosita jaten zuten, edo bestela taloak edo morokila eginda. Errotara Larrondora joaten ziren normalean; bestela Getariara edo Lasaora ere bai. Errazionamenduko "boniato"a, okindegira eramaten zuten erretzera.
Informazio gehiago: Gerraosteko errazionamendua; artoa etxean ehotzen zuten
Ekonomia gerraostean
-
Errazionamenduan emandakoa txahalentzat
Anjel Alberdi Aldalur (1930)
Azpeitia
-
Gerra osteko beldurra: tuberkulosia
Gabriel Nogues Martikorena (1920)
Lasarte-Oria
-
Gose garaian gari gutxiago entregatzeko trikimailuak
Patxi Irizar Zarautz (1928)
Andoain
-
Tifusarekin jende mordoa hil zen
Maria Concepcion Beraetxe Aranburu (1925)
Lasarte-Oria
-
Antzuolako industria gerra aurreko urteetan
Juan Cruz Agirrezabal Zabaleta (1919) Tomasa Bereziartua (1923)
Antzuola
-
"Bodegon" sagardotegia
Txomin Sarriegi Olaran (1928)
Beasain
-
Gauez errotara
Jose Luis Ardanza Errasti (1929) Juan Ardanza Errasti (1927)
Elorrio
-
Gerra garaiko kontuak
Gregorio Goñi Lazkano (1940)
Etxarri Aranatz
-
Guardia Zibilen mantenua baserritarren ardura
Juan Mari Uribarren Leturiaga (1938)
Aramaio
-
Baserriko jeneroa emanarazi
Teresa Aresti Izagirre (1924)
Amorebieta-Etxano