Errazionamenduko jateko eskasa; oliorik ez
Hizlaria(k): Maria Urizar Murua (1919) Herria: Soraluze (Gipuzkoa)
Gerra-denboran eta razionamendu denboran jendeak gosea pasa zuen kalean. Emakume bati arto-irina eta ogirina saldu zizkioten eta hurrengo egunean esker modura anis botila eta txokolatea eman zizkion Mariari. Errazionamenduan ematen ziren ogia eta boniatoa (patata) nolakoak ziren. Oliorik ez zegoen eta seboarekin moldatzen ziren. Azukre beltza egoten zen; inguruko emakume batek Frantziatik ekartzen zuen azukre zuria eta hari erosten zioten. Baserrian izaten zuten jatekoa, hala ere.
Informazio gehiago: Errazionamenduko jateko eskasa; oliorik ez
Ekonomia gerraostean
-
Ogi zuri bat lortzeko, ezkutuan ibili behar
Pedro Garitano Laskurain (1936)
Bergara
-
Francok gerrako gastuak ordaindu behar zituen
Joxepa Artola Artola (1930)
Lizartza
-
Tabakoa errazionamenduan
Jose Agustin Etxabe Olaskoaga (1924)
Zarautz
-
Landetako fundizioa eta beste lantoki batzuk
Pablito Olalde Etxabe (1922)
Azkoitia
-
Kafea eta tabakoa etxean erein eta jaso
Damiana Belaustegi Jaio (1924)
Mendata
-
Auzoan dendarik ez
Karmele Kortajarena Bilbao (1930)
Bilbo
-
Oihalgintzako eta estraperloko dirua barra-barra
Lucia Areitioaurtena Isasi-Isasmendi (1925)
Ermua
-
Estraperloa eta arrazionamendua
Miren Iparragirre Alkorta (1934) Joxepa Iparragirre Izagirre (1934)
Donostia
-
Kontrabandoa eta klandestinitatea Hendaian
Andoni Etxarri (1943)
Hendaia
-
Soldadu ez joateko medikua "erosi"; Karta bidezko komunikazioa
Bittori Zarrabeitia Lauzirika (1926)
Kortezubi