Errazionamenduko jateko eskasa; oliorik ez
Hizlaria(k): Maria Urizar Murua (1919) Herria: Soraluze (Gipuzkoa)
Gerra-denboran eta razionamendu denboran jendeak gosea pasa zuen kalean. Emakume bati arto-irina eta ogirina saldu zizkioten eta hurrengo egunean esker modura anis botila eta txokolatea eman zizkion Mariari. Errazionamenduan ematen ziren ogia eta boniatoa (patata) nolakoak ziren. Oliorik ez zegoen eta seboarekin moldatzen ziren. Azukre beltza egoten zen; inguruko emakume batek Frantziatik ekartzen zuen azukre zuria eta hari erosten zioten. Baserrian izaten zuten jatekoa, hala ere.
Informazio gehiago: Errazionamenduko jateko eskasa; oliorik ez
Ekonomia gerraostean
-
Estraperloa eta kupoa
Karmen Odriozola Igartua (1930) Sabina Odriozola Igartua (1934)
Oñati
-
Zaku bete irin lortzeko lanak
Iñaxi Oiarbide Aranburu (1936)
Hernani
-
Auzoko errotak
Jose Luis Arrieta Iparragirre (1933)
Mutriku
-
Gose garaia
Xabier Isasti Etxeberria (1928)
Donostia
-
Haragia mantentzeko, gazi-kutxa
Felipe Korta Gurrutxaga (1928)
Ordizia
-
Donostiako seminarioan greba egin zutenekoa
Joanito Dorronsoro Goikoetxea (1936)
Zumaia
-
Barnetegian, goseak
Elbira Berriotxoa Muñoa (1925)
Arrasate
-
Errazionamendu garaiko janaria eta xaboia
Laureano Telleria Ordozgoiti (1935)
Segura
-
Errazionamendua; "latoneria"
Luis Urizar Murelaga (1933)
Lekeitio
-
Errazionamendua
Florentino Lamariano Agirre (1933)
Antzuola