Errazionamenduko janaria non, noiz eta nolakoa
Hizlaria(k): Reme Gaztelumendi Goikoetxea (1925) Herria: Pasaia (Gipuzkoa)
Errazionamendu garaian, olioa, azukrea, patatak, garbantzuak, babarrunak... banatzen zituzten, noizean behin. Ilaran egon behar izaten zuten zain; eta, jeneroa bukatzen zenean, bazen batere gabe geratzen zenik. Errazionamendua non banatzen zen azaltzen du. Garai hartan, ogirik ez zen; horren ordez, opil borobilak ematen zituzten, gogorrak eta txarrak. Gerora, batata jaten zuten.
Informazio gehiago: Errazionamenduko janaria non, noiz eta nolakoa
Ekonomia gerraostean
-
Dirua behar zen
Pili Otazua Elordieta (1934)
Arratzu
-
Garia erein, ogi faltarik ez izateko
Tomas Abarrategi Goikoetxea (1947)
Berango
-
Gosea zetorrenaren beldurrez, hautsa jaten
Maite San Miguel Arrizabalaga (1930)
Zumarraga
-
Gerraostea: errazionamendua, kupoa eta miaketak
Arsenio Irazabalbeitia Araiztegi (1930)
Antzuola
-
Garia simaur azpian gordeta
Justina Jauregi Lizarralde (1932)
Zumarraga
-
Baratza, babarruna, esnea...
Joxe Mari Agirregomezkorta Zelaiaran (1936)
Pasaia
-
Gerra ondorengo lan eskasia
Inaxi Irastortza Artola (1914)
Oiartzun
-
Irinaren kontrabandoa Usurbilen
Miren Jone Rekondo Aizpurua (1926)
Usurbil
-
Gose garaia; hilerokoa ere joan
Bitoriana Artola Agirre (1918)
Lezo
-
Miseria handia gerra ostean
Jesus Artetxe Malaxetxebarria (1928) Patxi Etxaburu Ajarrista (1929)
Ondarroa