Gerra osteko elikadura
Hizlaria(k): Rita Larrea Lopetegi (1930) Herria: Lezo (Gipuzkoa)
Gerra ostean gosete eta miseria handia egon zen. Auzoan bazeukaten artoa txikitzeko makina bat; handik lortutako "irina" esnetan egosi eta jan egiten zuten: "Pantxito" deitzen zioten plater horri. Babarruna eta odolkia asko jan zuten garai hartan; ogia, ordea, ez zegoen eta taloa jaten zuten.
Informazio gehiago: Gerra osteko elikadura
Ekonomia gerraostean
-
Soroko lanak makinarekin
Carmen Larruskain Madariaga (1926)
Gernika-Lumo
-
Garia Antzuolako errotara
Jesus Zufiria Iarza (1929)
Oñati
-
Jende asko Araozko errotara gauez, estraperloan
Dominga Beitia Urkia (1936)
Bergara
-
Estraperloko ogia eta olioa eta ganbaran egindako fideoak
Maria Jesus Manterola Amas (1927)
Zumaia
-
Jateko aukera handiegirik ez
Edurne Ormazabal Izagirre (1934) Maite Ormazabal Izagirre (1937)
Zumarraga
-
Gerra osteko goseari eusten
Gregorio Etxeberria Esteberena (1924)
Pasaia
-
Torrelavegan errefuxiatu
Apin Urreta Solagaistua (1926)
Durango
-
Estraperloa eta ogi gogorra, baina goserik ez
Katalin Atxurra Alegria (1926) Teresa Erkiaga Korta (1927)
Lekeitio
-
Aitak baserritarrentzat egiten zuen lan
Maria Concepcion Beraetxe Aranburu (1925)
Lasarte-Oria
-
Auritzera arno bila kontrabandoz
Leon Arambel (1932)
Aldude