Gerra osteko elikadura
Hizlaria(k): Rita Larrea Lopetegi (1930) Herria: Lezo (Gipuzkoa)
Gerra ostean gosete eta miseria handia egon zen. Auzoan bazeukaten artoa txikitzeko makina bat; handik lortutako "irina" esnetan egosi eta jan egiten zuten: "Pantxito" deitzen zioten plater horri. Babarruna eta odolkia asko jan zuten garai hartan; ogia, ordea, ez zegoen eta taloa jaten zuten.
Informazio gehiago: Gerra osteko elikadura
Ekonomia gerraostean
-
Kontrabando kontuak
Maitere Jauregi Zubillaga (1943) Maria Jauregi Zubillaga (1929)
Tolosa
-
Goserik ez zuten pasatu
Maritxu Olabiaga Etxabe (1915)
Donostia
-
Zahatoa kendu mikeleteak
Tiburtzio Izagirre Arratibel ()
Ataun
-
Estraperloko olioa lapurtu zietenekoa
Agustin Guenaga Zelaia (1931) Maribel Guenaga Zelaia (1941) Jesusa Urkidi Arejitabelaustegi (1935)
Etxebarria
-
Artoa, garia eta abar udaletxean entregatu behar
Fernando San Sebastian Esnaola (1933)
Urnieta
-
Taloa eta ogiarekin salbu
Joxe Mari Esnaola Garmendia (1930)
Azpeitia
-
Gerrako pobrezia eta janaria
Luix Otxotorena Ollokiegi (1928)
Hernani
-
Itsasotik egiten zen kontrabandoa
Angel Osa Arrizabalaga (1922) Xanti Osa Arrizabalaga (1926)
Zumaia
-
Oka auzoraino errotara
Fernando Alegria Goiri (1923)
Muxika
-
Suegurra eta egurrikatza
Luis Mari Ormaetxea Atorrasagasti (1932)
Ermua