Baserriko janaria, gosea eta kontrabandoa
Hizlaria(k): Maria Zabala Egues (1914) Herria: Elduain (Gipuzkoa)
Baserrian lana egiten zuten, artoa egiten, patata, garia. Ogia ere etxean egiten zuten. Taloa aitak egiten zuen, tomateekin, gaztarekin, sardina zaharrekin. Ogia erosteko dirurik ez zuten eta txekorra saltzen zutenean ordaindu behar izaten zuten. Txokolatea gutxi izaten zen. Gerra ondoren gosea pasa zuten. "Monigote" deitzen zituzten patata batzuk jaten zituzten. Irin bila menditik barrena kontrabandoan joaten ziren. Ilunduta zegoela joaten ziren Guardia Zibilak ez harrapatzeko. Astoarekin joaten ziren.
Informazio gehiago: Baserriko janaria, gosea eta kontrabandoa
Ekonomia gerraostean
-
Etxean egiten zuen ogia, errazionamendukoa ez zelako jateko modukoa
Joxe Mari Iraola Zabalo (1920)
Anoeta
-
Elgoibarrera eta Altzolara esnea saltzera
Agustin Gurrutxaga Garate (1917)
Elgoibar
-
1.000 kilo irin bakar-bakarrik antolatu behar
Isidro Igoaran Elustondo (1934)
Urnieta
-
Artoarekin estraperloan
Mari Cruz Sagarzazu Iturriza (1928)
Andoain
-
Garagar kafea
Abelintxu Olano Olibares (1932)
Ubide
-
Gosete sasoian arrautza frijitua amaitzeko penaz
Maria Jesus Urkiola Soraluze (1930)
Lasarte-Oria
-
"Txaperoak" etortzen ziren etxeak eta zaldi-karroak miatzera
Bartolo Etxabe Oliden (1928)
Zumaia
-
Baserriko otorduak
Maria Luisa Arzallus Mitxelena (1940)
Donostia
-
Politikak aitari lana kendu
Franzisko Sorregieta Anzizar ()
Amasa-Villabona
-
Bilbon saldu zuten txekorra
Pedro Arrillaga Garate (1918)
Elgoibar