Baserriko janaria, gosea eta kontrabandoa
Hizlaria(k): Maria Zabala Egues (1914) Herria: Elduain (Gipuzkoa)
Baserrian lana egiten zuten, artoa egiten, patata, garia. Ogia ere etxean egiten zuten. Taloa aitak egiten zuen, tomateekin, gaztarekin, sardina zaharrekin. Ogia erosteko dirurik ez zuten eta txekorra saltzen zutenean ordaindu behar izaten zuten. Txokolatea gutxi izaten zen. Gerra ondoren gosea pasa zuten. "Monigote" deitzen zituzten patata batzuk jaten zituzten. Irin bila menditik barrena kontrabandoan joaten ziren. Ilunduta zegoela joaten ziren Guardia Zibilak ez harrapatzeko. Astoarekin joaten ziren.
Informazio gehiago: Baserriko janaria, gosea eta kontrabandoa
Ekonomia gerraostean
-
Gerra sasoian isilik; gerraosteko errazionamendua
Jose Bollar Gabiola (1931)
Aulesti
-
Oiloak, artoa eta irina
Anparo Larzabal Urdanpilleta (1927)
Donostia
-
Etxeko jeneroa entregatu behar zeneko garaia
Juanito Unanue Aizpuru (1932)
Azpeitia
-
Gerra (VI): gosea eta janaria
Juan Larrañaga Alberdi (1921)
Zestoa
-
Oliorik ez eta irina ere gutxi
Benantzia Iraola Arruti (1923)
Donostia
-
Kubiertak pasatzen
Erramun Irazu Apezetxea (1926)
Oiartzun
-
Ura 100 pezetatan olioa zelakoan
Elisa Kalzada Ugalde (1929)
Busturia
-
Gerraosteko miseria eta ogi beltza; estraperloa
Juanita Zelaia Balenziaga (1918)
Markina-Xemein
-
Baserrian, lan asko eta diru gutxi
Txomin Garmendia Galarza (1934)
Berrobi
-
Errazionamendua denbora askoan
Maria Dolores Etxeberria Zalakain (1929)
Ibarra


