Baserriko janaria, gosea eta kontrabandoa
Hizlaria(k): Maria Zabala Egues (1914) Herria: Elduain (Gipuzkoa)
Baserrian lana egiten zuten, artoa egiten, patata, garia. Ogia ere etxean egiten zuten. Taloa aitak egiten zuen, tomateekin, gaztarekin, sardina zaharrekin. Ogia erosteko dirurik ez zuten eta txekorra saltzen zutenean ordaindu behar izaten zuten. Txokolatea gutxi izaten zen. Gerra ondoren gosea pasa zuten. "Monigote" deitzen zituzten patata batzuk jaten zituzten. Irin bila menditik barrena kontrabandoan joaten ziren. Ilunduta zegoela joaten ziren Guardia Zibilak ez harrapatzeko. Astoarekin joaten ziren.
Informazio gehiago: Baserriko janaria, gosea eta kontrabandoa
Ekonomia gerraostean
-
Goizuetaraino astoarekin errotara
Fernando San Sebastian Esnaola (1933)
Urnieta
-
Soldadutzan ardoa eta kakahueteak
2016 Adineko anoetarren testigantzak ()
Anoeta
-
Gari bila Arabara
Kandido Aizpeolea Muñoa (1920)
Zerain
-
Etxean buruhausteak janariarekin
Martin Elgarresta Gabilondo (1937)
Bergara
-
Estraperloa II: Tolosatik
Xalbadora Roldan Iturrioz (1922)
Andoain
-
Gerraostean babarruna ezkutatzen, ez entregatzearren
Martina Iturrioz Lazkano (1933)
Lasarte-Oria
-
Donostiako kofradia, gose urteak asetuz
Manuel Oliden Kortajarena (1941)
Donostia
-
Etxeko ekoizpena entregatzera behartuta
Bernabe Belategi Lopez de Egino (1931)
Oñati
-
Kontrabandoa trenez
Rafael Ollokiegi Yeregi (1937)
Lasarte-Oria
-
Baserrietan errazionamendurik ez
Jose Manuel Susperregi Zabala (1932)
Lezo