Baserriko janaria, gosea eta kontrabandoa
Hizlaria(k): Maria Zabala Egues (1914) Herria: Elduain (Gipuzkoa)
Baserrian lana egiten zuten, artoa egiten, patata, garia. Ogia ere etxean egiten zuten. Taloa aitak egiten zuen, tomateekin, gaztarekin, sardina zaharrekin. Ogia erosteko dirurik ez zuten eta txekorra saltzen zutenean ordaindu behar izaten zuten. Txokolatea gutxi izaten zen. Gerra ondoren gosea pasa zuten. "Monigote" deitzen zituzten patata batzuk jaten zituzten. Irin bila menditik barrena kontrabandoan joaten ziren. Ilunduta zegoela joaten ziren Guardia Zibilak ez harrapatzeko. Astoarekin joaten ziren.
Informazio gehiago: Baserriko janaria, gosea eta kontrabandoa
Ekonomia gerraostean
-
Trukea errioxarrekin
Jose Luis Ardanza Errasti (1929) Juan Ardanza Errasti (1927)
Elorrio
-
Gasolina kupoa
Pako Fernandez de Arroiabe Pagoaga (1923)
Eskoriatza
-
Auzoko errotak
Jose Luis Arrieta Iparragirre (1933)
Mutriku
-
Oiartzungo errotara
Elena Etxebeste Martiarena (1931)
Pasaia
-
Gerra denboran txokolatea erosteko ilaran
Tomasa Urien Intxausti (1926)
Durango
-
Taberna eta denda gerra aurretik, gerra garaian eta ostean
Agustin Guenaga Zelaia (1931) Maribel Guenaga Zelaia (1941) Jesusa Urkidi Arejitabelaustegi (1935)
Etxebarria
-
Otxandioko harakina
Julio Aspe Beitia (1928)
Aramaio
-
Soldadutzan ardoa eta kakahueteak
2016 Adineko anoetarren testigantzak ()
Anoeta
-
Osaba estraperloan Nafarroara
Juanita Bidaurre Iraola (1928) Veronica Bidaurre Iraola (1937)
Donostia
-
Gernika erre zuten egunaz
Guadalupe Mendibe Goikoetxea (1925)
Ea