Baserriko janaria, gosea eta kontrabandoa
Hizlaria(k): Maria Zabala Egues (1914) Herria: Elduain (Gipuzkoa)
Baserrian lana egiten zuten, artoa egiten, patata, garia. Ogia ere etxean egiten zuten. Taloa aitak egiten zuen, tomateekin, gaztarekin, sardina zaharrekin. Ogia erosteko dirurik ez zuten eta txekorra saltzen zutenean ordaindu behar izaten zuten. Txokolatea gutxi izaten zen. Gerra ondoren gosea pasa zuten. "Monigote" deitzen zituzten patata batzuk jaten zituzten. Irin bila menditik barrena kontrabandoan joaten ziren. Ilunduta zegoela joaten ziren Guardia Zibilak ez harrapatzeko. Astoarekin joaten ziren.
Informazio gehiago: Baserriko janaria, gosea eta kontrabandoa
Ekonomia gerraostean
-
Etxerako irina Forondatik
Tomas Lopez de Letona Arruabarrena (1923)
Otxandio
-
Errazionamendu garaia
Bixenta Aiastui Aiastui (1933)
Oñati
-
Errotak itxi egin zituzten gerra ondorengo urteetan; Bergarako irin fabrika
Evaristo Alberdi Oruesagasti (1926) Maria Mugerza Arregi (1930)
Bergara
-
Mutrikutik Azpeitiara jatetxerako janari bila
Benedikta Olazabal Bastida (1921)
Mutriku
-
Bonbuluko errota; gerraosteko ogi beltza
Jabier Lazpiur Ibarra (1934)
Bergara
-
Egun osorako ogi zati bat
Jose Mari Cruceta Alberdi (1930)
Eibar
-
Gerraostean gaztainak batzera
Kontxa Bikandi Basterretxea (1927)
Gernika-Lumo
-
Arroza eta ogi beltza
Txomin Apoita Zubizarreta (1924) Maria Irusta Mallea (1928)
Munitibar-Arbatzegi-Gerrikaitz
-
Militarren terrenoetan nekazari lanetan
Dionisio Amundarain Alegria (1922)
Ibarra
-
Txokolatea eta ogia eskolan
Juanito Irizar Irizar (1926)
Donostia