Baserriko janaria, gosea eta kontrabandoa
Hizlaria(k): Maria Zabala Egues (1914) Herria: Elduain (Gipuzkoa)
Baserrian lana egiten zuten, artoa egiten, patata, garia. Ogia ere etxean egiten zuten. Taloa aitak egiten zuen, tomateekin, gaztarekin, sardina zaharrekin. Ogia erosteko dirurik ez zuten eta txekorra saltzen zutenean ordaindu behar izaten zuten. Txokolatea gutxi izaten zen. Gerra ondoren gosea pasa zuten. "Monigote" deitzen zituzten patata batzuk jaten zituzten. Irin bila menditik barrena kontrabandoan joaten ziren. Ilunduta zegoela joaten ziren Guardia Zibilak ez harrapatzeko. Astoarekin joaten ziren.
Informazio gehiago: Baserriko janaria, gosea eta kontrabandoa
Ekonomia gerraostean
-
Aitak baserritarrentzat egiten zuen lan
Maria Concepcion Beraetxe Aranburu (1925)
Lasarte-Oria
-
Mikeleteen funtzioa eta guardia zibilekin egindako tratua
Antonio Jauregi Maiza (1931)
Tolosa
-
Estraperlo garaia (2)
Mila Gorostegi Alberdi (1936)
Azkoitia
-
Gerra ostean jendea eskean
Pedro Arrue Aizpurua (1927)
Albiztur
-
Estraperloko olioa lapurtu zietenekoa
Agustin Guenaga Zelaia (1931) Maribel Guenaga Zelaia (1941) Jesusa Urkidi Arejitabelaustegi (1935)
Etxebarria
-
Errotara ezkutuan joan behar
Luisito Zelaia Balenziaga (1925)
Markina-Xemein
-
Gerraostean zaku-prizkinekin nahastutako ogia
Gregori Ajuriagojeaskoa Loroño (1913)
Muxika
-
Errazionamendurako errolda egiten
Miren Mendarte Kasares (1929)
Errenteria
-
Errazionamendua eta herriko kartzela
Joxe Mitxeo Baleztena (1944)
Saldias
-
1950. urtera bitarteko gosea
Felix Eskisabel Zurutuza (1929)
Ataun