Soldadutzan estraperloan
Hizlaria(k): Pedro Mari Lizarazu Garmendia (1925) Herria: Donostia (Gipuzkoa)
Pedro Mari gustura egon zen soldadutzan. Nafarroako Auritzen eta Zugarramurdin egon zen. Zugarramurdin zegoela ez zutenez dirurik estraperloan ibili zen olioarekin. Mugaz bestaldean olio-litroak sei ogerleko balio zituen eta Donostian 16 ogerleko. Fraidea zen olioa saltzen zuena. Zugarramurditik Sarara joaten zen eta harantz pattarra eta ardoa eramaten zituen; handik bueltan, sakarina eta olioa. Gauez aritzen zenez estraperloan, sarritan egunez egin behar izaten zuen lo, kapitainak bazekien zertan zebilen-eta.
Informazio gehiago: Soldadutzan estraperloan
Ekonomia gerraostean
-
Errazionamendu garaiko janaria eta xaboia
Laureano Telleria Ordozgoiti (1935)
Segura
-
Gerra garaian zer jaten zen
Petra Aguirregomezcorta (1926) Pedro Egiguren Larrañaga (1927)
Eibar
-
Ogirik ez eta taloa jan behar
Tomasa Urien Intxausti (1926)
Durango
-
Gerraostean beraiek goserik ez, baina ingurukoek bai
Jabier Lazpiur Ibarra (1934)
Bergara
-
Abadeari garia erosi behar
Kontxi Garaitonandia Kortabarria (1936)
Aramaio
-
Artoa Imazeko errotara
Encarna Ormaetxea Munitxa (1921)
Durango
-
Gerra osteko egoera Bergaran
Florita Izuskiza Zubizarreta (1927)
Bergara
-
Txirrindularia estraperloan
Migel Mendiguren Larrea (1932)
Beasain
-
Estraperlo kontuak
Luzia Larraza Aramendi (1934)
Urretxu
-
"Dena konpondu egiten zen"
Marian Durá Aldasoro (1945)
Donostia