Errazionamendua eta tabakoa
Hizlaria(k): Maria Larrañaga Orbea (1921) Herria: Antzuola (Gipuzkoa)
Hileko errazionamenduko jeneroa: azukrea, olioa, tabakoa... Astoarekin joaten ziren herrira errazionamendua jasotzera. Mariaren aita oso erretzailea zen, eta errazionamenduan ematen zioten tabakoa ez omen zen nahikoa izaten harentzat. Hori dela eta, etxean tabako landareak sartzen hasi zen. Erre aurretik tabakoa nola lehortzen eta txikitzen zuen azaltzen du.
Informazio gehiago: Errazionamendua eta tabakoa
Ekonomia gerraostean
-
Errotako lana eta bizimodua
Maria Dolores Maiza Artola (1937)
Tolosa
-
Gose larria Arrasaten gerraostean
Joxe Arriaran Aranburu (1926)
Arrasate
-
Irina Nafarroatik estraperloan; etxean egindako ogia; ahia
Gregori Agirrezabala Iturbe () Paula Iturralde Ormaetxea (1926)
Anoeta
-
Jana lortzeko komeriak gerra denboran eta ostean
Fidel Izarra Larrea (1926)
Ermua
-
Portugesak pasatzeko kontrabandoa
Joaquin Arizaga (1929)
Biriatu
-
Kontrabandoa I. Mundu Gerran eta ondoren
Ramon Labaien Sansinenea (1928)
Donostia
-
Gerra osteko ogiak: beltza eta "morteroa"
Juan Bautista Miner Irastorza (1936) Tomas Miner Irastorza (1942)
Urnieta
-
Baserriko lanak eta jakiak
Xabier Zubizarreta Lasagabaster (1944)
Aretxabaleta
-
Kontrabandoko angulak
Fermin Larrarte Zuzaia (1927)
Hondarribia
-
Gerraostea: errazionamendua, kupoa eta miaketak
Arsenio Irazabalbeitia Araiztegi (1930)
Antzuola