Gerra-osteko egoera; garia eta artoa entregatu beharra
Hizlaria(k): Manuel Iraola Goenaga (1926) Herria: Bidania-Goiatz (Gipuzkoa)
Gerra-ondorenean ogirik ez zegoen. Baserrian beti izaten zen jateko gehiago, baina gerra-osteko egoera nahiko txarra zen, garia eta artoa entregatu egin behar izaten ziren eta. Kartila batean markatzen zen zenbat kantitate ehotzeko baimena zeukaten eta hortik atzerakoa estraperloan eho behar izaten zuten. Errazionamenduko opilak. Estraperloan ekarritako zaku-irinak 1.000 pezeta balio zituen eta basoan lau zuhaitz handi botatzea 25 pezeta ordaintzen zen.
Informazio gehiago: Gerra-osteko egoera; garia eta artoa entregatu beharra
Ekonomia gerraostean
-
Razionamentua; estraperloa
Jose Mari Cruceta Alberdi (1930)
Eibar
-
1959ko krisian katu guztiak jan zituzten Antiguan
Patxi Sansinenea Azurmendi (1935)
Donostia
-
Bonbardaketa ostean Arratzutik Errenteria auzora
Pilar Txopitea Uribarri (1924)
Gernika-Lumo
-
Errazionamendu garaian ogi zuria nahi
Lorea Amutxastegi Aspiazu (1935)
Ondarroa
-
Maindireak garbitzen
Inocencia Markotegi Razkin (1931)
Etxarri Aranatz
-
Sagardotegiak ixten eta berreskuratzen
Andoni Arzallus Aristi (1932)
Astigarraga
-
Okindegiko ordutegi gogorra
Joxe Mari Azpeitia Basurto (1928)
Getaria
-
Gerra denboran jangelak jarri zituzten pobreentzat
Maritxu Ezenarro Idiakez (1929)
Getaria
-
Estraperlo garaia (2)
Mila Gorostegi Alberdi (1936)
Azkoitia
-
Tiroen ondorioz platerak dantzan
Bittori Zapiain Mendiola (1929)
Astigarraga