Gerra ostean, ogia etxean egin behar
Hizlaria(k): Simona Maiz Labaka (1927) Herria: Usurbil (Gipuzkoa)
Gerra bukatu zeneko eguna ez du gogoan. Gerra ostean, garia ereiten zuten, harekin ogia egin ahal izateko. Ogiaren masa etxean egiten zuten, okindegira eramaten zuten eta okinak erakusten zien nola egin ogia. Behin garia ebakitzen istripua izan zuen. Odoljarioak gelditzeko armiarma-sarea erabiltzen zuten.
Informazio gehiago: Gerra ostean, ogia etxean egin behar
Ekonomia gerraostean
- 
					
					
					
					
					
					Gerra ostean, erroten egoera
					Pedro Agirre Unanue (1938) Santiago Agirre Unanue (1926)
Azpeitia
 - 
					
					
					
					
					
					Trukuman eta Mallu baserrietan morroi
					Lazaro Garate Aristondo (1927)
Zestoa
 - 
					
					
					
Errenteriatik Nafarroako baserrietara jateko eske
Joxe Gaztelumendi Aiestaran (1925)
Errenteria
 - 
					
					
					
					
					
					Bizikleten osagarriak Eibartik kanpo
					Jose Mari Cruceta Alberdi (1930)
Eibar
 - 
					
					
					
Kontrabandoan zebilena ondo, besteak gaizki
Antonia Mujika Urrestarazu (1916)
Idiazabal
 - 
					
					
					
					
					
					Errazionamendua; "tipo único" tela
					Mertxe Pagoaga Etxaburu (1929)
Lekeitio
 - 
					
					
					
					
					
					Estraperloan Arabara joanda
					Anton Agirre Eraña (1924)
Eskoriatza
 - 
					
					
					
					
					
					Errazionamenduko ogia txerriek ere ez zuten jaten
					Carmelo Olano Segurola (1930) Ixabel Olano Segurola (1925)
Beasain
 - 
					
					
					
Estraperloa
Luzia Altonaga Zallo (1925)
Bermeo
 - 
					
					
					
Osaba estraperlista
Manolo Goiti Belakortu (1931)
Mañaria
 


