Errazionamendua eta estraperloa
Hizlaria(k): Kontxita Zaldua Zabala (1924) Herria: Urnieta (Gipuzkoa)
Ditxosozko errazionamendua etorri zen gero. Ematen zituzten garbantzuak hogeita lau ordu eduki behar izaten ziren beratzen. Patata beharrean boniatoa ematen zuten. Patata estraperloan ekartzen zuten Nafarroatik. Olioa hogei duro (100 pezeta) ordaintzen zen, oso garesti. Gipuzkoako gobernadorea Barón de Benasque deitzen zen baina "Ladrón de Benasque" esaten zioten, eta Semana Grande-ri "Semana de hambre".
Informazio gehiago: Errazionamendua eta estraperloa
Ekonomia gerraostean
-
Errazionamendua eta estraperloa
Elena Sarraua Amutxastegi (1929) Jose Luis Sarraua Amutxastegi (1933)
Zaldibar
-
Labeko sua, ogia
Fernando Alegria Goiri (1923)
Muxika
-
Plazara 'boniato' bila
Pilar Kortadi Lasa (1927)
Donostia
-
Errazionamendua eta eskasia
Jose Mari Arbelaitz Arozena (1932)
Hondarribia
-
Ogia, taloa eta morokila egiten
Gloria Susaeta Onaindia (1929)
Muxika
-
Errazionamenduko janaria jasotzeko lekuak eta ilarak
Joxe Goñi Urreaga (1928)
Astigarraga
-
Tren bidez estraperloa
Ester Salaberria Kortaberria (1939)
Lezo
-
Gerrako eta gerraosteko elikadura
Iñaki Goñi Galarraga (1929)
Errenteria
-
Ogia egiten hasi zirenekoa
Juana Lasa Jauregi (1929)
Tolosa
-
Arraina soberan etxean
Iñaki Pascual Erkizia (1941)
Pasaia


