Errazionamendua eta estraperloa
Hizlaria(k): Kontxita Zaldua Zabala (1924) Herria: Urnieta (Gipuzkoa)
Ditxosozko errazionamendua etorri zen gero. Ematen zituzten garbantzuak hogeita lau ordu eduki behar izaten ziren beratzen. Patata beharrean boniatoa ematen zuten. Patata estraperloan ekartzen zuten Nafarroatik. Olioa hogei duro (100 pezeta) ordaintzen zen, oso garesti. Gipuzkoako gobernadorea Barón de Benasque deitzen zen baina "Ladrón de Benasque" esaten zioten, eta Semana Grande-ri "Semana de hambre".
Informazio gehiago: Errazionamendua eta estraperloa
Ekonomia gerraostean
-
Errazionamendua; ogia eta olioa
Tere Elizazu Azaldegi (1937)
Hondarribia
-
Ogi txuria ogi beltzaren truke
Arantxa Urretabizkaia Bejarano (1947)
Donostia
-
Errazionamenduan emandakoa txahalentzat
Anjel Alberdi Aldalur (1930)
Azpeitia
-
Estraperloa "Pamplonica"n
Ebaristo Aiestaran Pikabea (1927) Maria Pilar Alkain Sarasola (1941) Kontxita Argote Altuna (1938)
Donostia
-
Baba lasto artean ezkutatu
Domingo Iriarte Astola (1927)
Aramaio
-
Errazionamendua, estraperloa eta erregistroak
Ramoni Legorburu Etxebeste (1933)
Pasaia
-
Aiete ez zen ardi eta gari tokia
Pedro Mari Illarreta Peñagarikano (1937)
Donostia
-
50eko hamarkada, garai tristeak
Irene Ezpeleta Urkia (1935)
Arrasate
-
Kontrabandoari muga zabalik
Juan Aizpurua Otegi (1924)
Andoain
-
Garia udaletxera
Carmen Garitaonandia Lizarralde (1928)
Oñati