Errazionamendua eta estraperloa
Hizlaria(k): Kontxita Zaldua Zabala (1924) Herria: Urnieta (Gipuzkoa)
Ditxosozko errazionamendua etorri zen gero. Ematen zituzten garbantzuak hogeita lau ordu eduki behar izaten ziren beratzen. Patata beharrean boniatoa ematen zuten. Patata estraperloan ekartzen zuten Nafarroatik. Olioa hogei duro (100 pezeta) ordaintzen zen, oso garesti. Gipuzkoako gobernadorea Barón de Benasque deitzen zen baina "Ladrón de Benasque" esaten zioten, eta Semana Grande-ri "Semana de hambre".
Informazio gehiago: Errazionamendua eta estraperloa
Ekonomia gerraostean
-
Zapaten kontrabandoa
Fermin Larrarte Zuzaia (1927)
Hondarribia
-
Irina Nafarroatik estraperloan; etxean egindako ogia; ahia
Gregori Agirrezabala Iturbe () Paula Iturralde Ormaetxea (1926)
Anoeta
-
Udaletxean baserriko gauzak entregatu behar
Antonia Ormaetxea Narbaiza (1927)
Ermua
-
Larre motzean haziak
Antonio Zabala Zalakain (1937)
Andoain
-
Gerraostean ez zuten goserik izan
Teresa Jaio Rementeria (1924)
Durango
-
Gerra ostea: miseria zegoeneko garaia
Juanito Unanue Aizpuru (1932)
Azpeitia
-
Errazionamenduko janaria jasotzeko lekuak eta ilarak
Joxe Goñi Urreaga (1928)
Astigarraga
-
Labeko sua, ogia
Fernando Alegria Goiri (1923)
Muxika
-
Estraperloa zelan sartu herrira
Luzia Inzunza Arteaga (1925)
Mañaria
-
Gerraostean baserrian goserik ez, baina kalean txarto
Juan Martin Bermeosolo Gabiola (1925)
Ea