Errazionamendua eta estraperloa
Hizlaria(k): Kontxita Zaldua Zabala (1924) Herria: Urnieta (Gipuzkoa)
Ditxosozko errazionamendua etorri zen gero. Ematen zituzten garbantzuak hogeita lau ordu eduki behar izaten ziren beratzen. Patata beharrean boniatoa ematen zuten. Patata estraperloan ekartzen zuten Nafarroatik. Olioa hogei duro (100 pezeta) ordaintzen zen, oso garesti. Gipuzkoako gobernadorea Barón de Benasque deitzen zen baina "Ladrón de Benasque" esaten zioten, eta Semana Grande-ri "Semana de hambre".
Informazio gehiago: Errazionamendua eta estraperloa
Ekonomia gerraostean
-
Merkatura gerra ostean
Donato Ibarguren Unanue (1920)
Bergara
-
Gerraosteko gari eta arto ehotzeak
Teresa Jaio Rementeria (1924)
Durango
-
Soldaduekin ikasi erretzen
Jesus Furundarena Goenaga (1924)
Mutriku
-
Gerra ondorengo kontuak
Rufina Irazu Amundarain (1923)
Asteasu
-
Errenterian arrotz
Xanti Iparragirre Perurena (1934)
Errenteria
-
Kontrabandoko tabakoa
Genaro Agirre Mendizabal (1919)
Legazpi
-
Errazionamenduari, "sorramiento"
Jexuxa Salegi Oruesagasti (1921)
Urretxu
-
Etxean egindako sagardo kopurua "txaperuari" aitortu behar
Angel Osa Arrizabalaga (1922) Xanti Osa Arrizabalaga (1926)
Zumaia
-
Estraperloko errota garia ehotzeko
Joxe Agirre Esnal (1929)
Azpeitia
-
Gose denboran baserrietan goserik ez
Fernando San Sebastian Esnaola (1933)
Urnieta