Errazionamendua eta estraperloa
Hizlaria(k): Kontxita Zaldua Zabala (1924) Herria: Urnieta (Gipuzkoa)
Ditxosozko errazionamendua etorri zen gero. Ematen zituzten garbantzuak hogeita lau ordu eduki behar izaten ziren beratzen. Patata beharrean boniatoa ematen zuten. Patata estraperloan ekartzen zuten Nafarroatik. Olioa hogei duro (100 pezeta) ordaintzen zen, oso garesti. Gipuzkoako gobernadorea Barón de Benasque deitzen zen baina "Ladrón de Benasque" esaten zioten, eta Semana Grande-ri "Semana de hambre".
Informazio gehiago: Errazionamendua eta estraperloa
Ekonomia gerraostean
-
Errazionamendua; "latoneria"
Luis Urizar Murelaga (1933)
Lekeitio
-
Errotara artoa xehetzera
Inaxio Otaegi Otaegi (1937)
Lasarte-Oria
-
Estraperlo garaia (2)
Mila Gorostegi Alberdi (1936)
Azkoitia
-
Kontrabandistei buruzko istorioa
Felipe Altuna Egidazu (1929)
Bergara
-
Txahalen prezioa ezberdina Gipuzkoan eta Bizkaian
Joseba Mirena Agirre Mugerza (1935)
Mutriku
-
JAZ-Zubiaurre: artisautzatik industriara
Eduardo Zubiaurre Ariznabarreta (1972)
Eibar
-
Guardi zibilak belarretan ezkutatuta
Maria Dolores Maiza Artola (1937)
Tolosa
-
Errotak itxita egon zirenekoa
Facundo Garai Txintxurreta (1931)
Arrasate
-
Ezkon-bidaian, Bilbora
Maria Larrañaga Orbea (1921)
Antzuola
-
Estraperloan etxe ondotik Madarixa aldera
Juan Jose Errasti Juaristi (1922)
Azkoitia