Errazionamendua eta estraperloa
Hizlaria(k): Kontxita Zaldua Zabala (1924) Herria: Urnieta (Gipuzkoa)
Ditxosozko errazionamendua etorri zen gero. Ematen zituzten garbantzuak hogeita lau ordu eduki behar izaten ziren beratzen. Patata beharrean boniatoa ematen zuten. Patata estraperloan ekartzen zuten Nafarroatik. Olioa hogei duro (100 pezeta) ordaintzen zen, oso garesti. Gipuzkoako gobernadorea Barón de Benasque deitzen zen baina "Ladrón de Benasque" esaten zioten, eta Semana Grande-ri "Semana de hambre".
Informazio gehiago: Errazionamendua eta estraperloa
Ekonomia gerraostean
-
Perretxikoak bai, baina oliorik ez
Laureano Telleria Ordozgoiti (1935)
Segura
-
Errazionamendu garaia; estraperloa
Ramon Gerra Zubillaga (1938)
Donostia
-
Estraperloa eta errazionamendua
Ramoni Goikoetxea Maiza (1920)
Donostia
-
Arrandegian lanean
Joxepa Zabalegi Lazkanotegi (1916)
Oiartzun
-
Gerraostean apurka-apurka aurrera
Deunoro Sardui Enbeita (1934)
Muxika
-
Artoa Oromiñoko errotara
Elias Atutxa Orobiobasterra (1920)
Amorebieta-Etxano
-
Tren bidezko kontrabandoa
Antonio Zubiarrain Otxotorena (1927)
Astigarraga
-
Gosea, estraperloa eta janaria entregatu beharra
Julian Beristain Bereziartua (1928)
Azpeitia
-
Kaletarrak baserrira lanera janari truke
Fernando San Sebastian Esnaola (1933)
Urnieta
-
Gerraosteko gosea
Joseba Mirena Agirre Mugerza (1935)
Mutriku