Errazionamenduaz gain, janaria lortzeko bideak
Hizlaria(k): Juliana Olaizola Gurrutxaga (1928) Herria: Azpeitia (Gipuzkoa)
Gerraostean kaleko ogia jaten zuten: nolakoa zen eta nola lortzen zuten aipatzen du. Errazionamenduko ogia jaten zuten, eta lau bat ogi tokatzen zitzaizkien. Egunero banatzen ziren ogi haiek, baina horrez gain, garia eho eta estraperloan ere ibiltzen ziren ogi gehiago lortzeko. Errazionamendu-liburuxka edukitzen zuten, eta familiaren beharren arabera jasotzen zuten janaria.
Informazio gehiago: Errazionamenduaz gain, janaria lortzeko bideak
Ekonomia gerraostean
-
Babarrunak garrafoietan gordeta
Joxe Zabaleta Labandibar (1929)
Oiartzun
-
Labea bai, baina irinik ez
Erramun Irazu Apezetxea (1926)
Oiartzun
-
Kontrabandoan puxka bat ibilia
Luis Iribarren (1928)
Erroibar
-
Gerraosteko janari eskasia
Felix Elorza Loidi (1936)
Aramaio
-
Garia entregatu behar
Domingo Iriarte Astola (1927)
Aramaio
-
Gosea gerra garaian
Antonio Kortajarena Kortajarena (1928)
Zizurkil
-
Baserriko jeneroa nahikoa ez zenean, estraperlora jo behar
Eusebio Areizaga Beain (1935)
Urretxu
-
Estraperloan arrautzak saltzera Donostiara
Angel Osa Arrizabalaga (1922) Xanti Osa Arrizabalaga (1926)
Zumaia
-
Gose zirenei jeneroa eman behar
Emilio Ibinagagoitia Zabala (1928) Jazinta Sasiain Aiestaran (1934)
Bermeo
-
Guardi zibilak belarretan ezkutatuta
Maria Dolores Maiza Artola (1937)
Tolosa