Artoa eta irina
Hizlaria(k): Kontxa Larrañaga Ezeiza (1929) Herria: Azkoitia (Gipuzkoa)
Artoa ganaduarentzat eta oiloentzat erabiltzen zuten. Ogia egiten zuten etxean. Garai batean, hala ere, errotak itxita egon ziren, eta irinik ezin zutenez lortu, ogirik ere ezin izan zuten egin. Orduan, estraperloan ibiltzen ziren, irina ekarri eta labesua egin ahal izateko. Zortzi eguneko ogia egiten zuten aldi bakoitzean. Okinik ez zen joaten beren baserrira bera han bizi izan zen bitartean.
Informazio gehiago: Artoa eta irina
Ekonomia gerraostean
-
Gerra garaiko kontuak
Jose Ezenarro Isasti (1924) Maria Gurrutxaga Gartxotenea (1929)
Getaria
-
Garia kendu, artoa utzi
Felisa Arietaleanizbeaskoa Altzerreka (1927) Frantziska Arietaleanizbeaskoa Altzerreka (1929)
Elorrio
-
Errazionamenduarekin ogi gutxi
Ana Etxaide Itarte (1936)
Donostia
-
Anaia txirlak biltzen
Libe Garbizu Irazu (1936)
Pasaia
-
Gerraosteko gosea
Teodoro Mujika Salaberria (1924)
Zizurkil
-
Altsasutik kontrabandoarekin
Tiburtzio Izagirre Arratibel ()
Ataun
-
Etxean egindako sagardo kopurua "txaperuari" aitortu behar
Angel Osa Arrizabalaga (1922) Xanti Osa Arrizabalaga (1926)
Zumaia
-
Irina eta harriz betetako dilistak
Inas Munitiz Lartitegi (1925)
Bermeo
-
Donostiako kofradia, gose urteak asetuz
Manuel Oliden Kortajarena (1941)
Donostia
-
Kupoa entregatu behar zeneko komeriak
Elena Etxebeste Martiarena (1931)
Pasaia