Artoa eta irina
Hizlaria(k): Kontxa Larrañaga Ezeiza (1929) Herria: Azkoitia (Gipuzkoa)
Artoa ganaduarentzat eta oiloentzat erabiltzen zuten. Ogia egiten zuten etxean. Garai batean, hala ere, errotak itxita egon ziren, eta irinik ezin zutenez lortu, ogirik ere ezin izan zuten egin. Orduan, estraperloan ibiltzen ziren, irina ekarri eta labesua egin ahal izateko. Zortzi eguneko ogia egiten zuten aldi bakoitzean. Okinik ez zen joaten beren baserrira bera han bizi izan zen bitartean.
Informazio gehiago: Artoa eta irina
Ekonomia gerraostean
-
Behar handiko garaietan, katua asko jaten zen
Fernantxo Intxaurrandieta Aizpurua (1947)
Lezo
-
Gerraosteko elikagaiak
Garbiñe Aperribai Larrañaga (1932)
Arrasate
-
Etxez etxeko saltzaileak eta eskekoak
Inaxi Altuna Etxeberria (1941)
Donostia
-
Estraperloko kontu tristeak
Markos Manterola Zulaika (1937)
Aia
-
Abarka jarrita, errotaren hotsa leuntzeko
Maria Dolores Maiza Artola (1937)
Tolosa
-
Errotak estraperlo garaian
Xabier Iriondo Ibarguren (1934)
Zestoa
-
Marinelak eskean baserrietan
Inazio San Migel Sorazu (1927)
Mutriku
-
Gose garaiko trikimailuak
Pedro Jauregi Sorondo (1922)
Andoain
-
Errazionamenduko esnea
Ines Lezea Txurruka (1932)
Mutriku
-
Kupoa berandu arte ordaindu zuten
Pedro Arrillaga Garate (1918)
Elgoibar