Artoa eta irina
Hizlaria(k): Kontxa Larrañaga Ezeiza (1929) Herria: Azkoitia (Gipuzkoa)
Artoa ganaduarentzat eta oiloentzat erabiltzen zuten. Ogia egiten zuten etxean. Garai batean, hala ere, errotak itxita egon ziren, eta irinik ezin zutenez lortu, ogirik ere ezin izan zuten egin. Orduan, estraperloan ibiltzen ziren, irina ekarri eta labesua egin ahal izateko. Zortzi eguneko ogia egiten zuten aldi bakoitzean. Okinik ez zen joaten beren baserrira bera han bizi izan zen bitartean.
Informazio gehiago: Artoa eta irina
Ekonomia gerraostean
-
Txerri eta arrautza diruekin kafea, tabakoa, azukrea... erosi
Alejandra Ganzabal Lazkano (1923)
Orozko
-
Tabakoa estraperloan
Isidro Momoitio (1918)
Plentzia
-
Gerra osteko errazionamendua eta estraperloa
Joxe Migel Elduaien Emazabel (1934)
Hondarribia
-
Estraperlora bizikletaz Nafarroara
Patxi Maiza Urrestarazu (1933)
Ordizia
-
Goserik ez baina gaztarorik ere ez
Antoni Zulueta Urdengarai (1927) Juanita Zulueta Urdengarai (1929)
Bermeo
-
Gose zirenei jeneroa eman behar
Emilio Ibinagagoitia Zabala (1928) Jazinta Sasiain Aiestaran (1934)
Bermeo
-
Jakien kalitatea; errazionamenduko ogia
Miren Mendarte Kasares (1929)
Errenteria
-
Gerra osteko ekonomia; errota "klandestinoak"
Carmelo Olano Segurola (1930) Ixabel Olano Segurola (1925)
Beasain
-
Gerra osteko jatorduak
Patxi Bengoa Sagasta (1932)
Arrasate
-
Gose garaian goserik ez zuen pasa
Josean Lopez Lauzirika (1934)
Amorebieta-Etxano