Artoa eta irina
Hizlaria(k): Kontxa Larrañaga Ezeiza (1929) Herria: Azkoitia (Gipuzkoa)
Artoa ganaduarentzat eta oiloentzat erabiltzen zuten. Ogia egiten zuten etxean. Garai batean, hala ere, errotak itxita egon ziren, eta irinik ezin zutenez lortu, ogirik ere ezin izan zuten egin. Orduan, estraperloan ibiltzen ziren, irina ekarri eta labesua egin ahal izateko. Zortzi eguneko ogia egiten zuten aldi bakoitzean. Okinik ez zen joaten beren baserrira bera han bizi izan zen bitartean.
Informazio gehiago: Artoa eta irina
Ekonomia gerraostean
-
Gerraostean gosea etxean; janaria soberan soldadutzan
Luzio Oruesagasti Txurruka (1931) Mateo Oruesagasti Txurruka (1929)
Soraluze
-
Gose garaiko oroitzapenak barruan gelditu ziren
Joxe Mari Zapirain Etxeberria (1933)
Errenteria
-
Estraperloa
Luzia Altonaga Zallo (1925)
Bermeo
-
Astoaren azpian, ezkutalekua
Florentino Lamariano Agirre (1933)
Antzuola
-
Donostiako seminarioan greba egin zutenekoa
Joanito Dorronsoro Goikoetxea (1936)
Zumaia
-
Janaria lapurtzeko beldurrez
Ester Salaberria Kortaberria (1939)
Lezo
-
Rezolako errazionamendua
Miren Zarraga Pagola (1932)
Andoain
-
Batzarra Belatxikietan San Inazio egunean; azeri-ehiza
Frantziska Egiguren Bereziartua (1924)
Iurreta
-
Etxeko txorizoak eta irina gordetzen
Fermin Etxebarria Elorza (1928)
Aramaio
-
Juan profesional Vigon
Juan Arrieta Martinez (1924)
Markina-Xemein