Gerra ostean esnearen ordez ura; "morokillua"
Hizlaria(k): Iñaki Arregi Moraza (1927) Herria: Andoain (Gipuzkoa)
Gerra ostean janari falta zegoen eta dendetan ere dena gastatu zen. Batzuetan esnerik ere ez zuten izaten eta ura erabiltzen zuten esnearen ordez. Kafea txikitzekoarekin artoa txikitu eta "morokillua" esaten zioena egiten zuten. "Pan de higo" ere izaten zuten. Antzerkiak egiten zituzten lagun artean. Behin zozketa batean untxi bat tokatu zitzaien. honen inguruko azalpenak.
Informazio gehiago: Gerra ostean esnearen ordez ura; "morokillua"
Ekonomia gerraostean
-
Gerraostean, baserriko jeneroa entregatu behar
Emilio Ibinagagoitia Zabala (1928) Jazinta Sasiain Aiestaran (1934)
Bermeo
-
Oihalgintzako eta estraperloko dirua barra-barra
Lucia Areitioaurtena Isasi-Isasmendi (1925)
Ermua
-
Ogi estraperloa
Luis Mari Ormaetxea Atorrasagasti (1932)
Ermua
-
Ganadua ez, baina babarrun zakuak ezkutuan
Julio Zabaleta Yarza (1933) Natividad Zabaleta Yarza (1936)
Legazpi
-
Amak estraperloan hartzen zituen jatekoak
Guadalupe Mendibe Goikoetxea (1925)
Ea
-
Garia Arabatik estraperloan
Markox Madinabeitia Yarza (1924)
Oñati
-
Arroza eta ogi beltza
Txomin Apoita Zubizarreta (1924) Maria Irusta Mallea (1928)
Munitibar-Arbatzegi-Gerrikaitz
-
Salcedo tailerretatik soinekoak egitera Iparraldera
Andoni Etxarri (1943)
Hendaia
-
Ama jostuna zen
Tere Arregi Altuna (1929)
Donostia
-
Gosea, razionamentua
Jose Mari Cruceta Alberdi (1930)
Eibar