Errazionamendua eta estraperloa
Hizlaria(k): Juanita Etxaniz Muguruza (1923) Feli Pagaegi Eizagirre (1928) Herria: Markina-Xemein (Bizkaia)
Errazionamenduan ogi-kuskur bat ematen zieten. Olioa ere ematen zieten hilabete guztirako, baina oso gutxi izaten zen. Horregatik, ezkutuan ekarri behar izaten zituzten beste jenero batzuk, estraperloan.
Informazio gehiago: Errazionamendua eta estraperloa
Ekonomia gerraostean
-
Goserik ez eta bala-zauririk ere ez
Bernarda Zabala Urdangarin (1923) Maria Zabala Urdangarin (1930)
Lezo
-
Gerra sasoian errotak zarratuta
Basilio San Anton Baraiazarra (1927)
Muxika
-
Gose denboran baserrietan goserik ez
Fernando San Sebastian Esnaola (1933)
Urnieta
-
Ogia egiten zuen etxean
Bitoriano Ansa Goenaga (1930)
Andoain
-
Entregatutako patatak eta orduko merkataritza
Juana Garmendia Uzkudun (1924)
Errezil
-
Gerran janari faltarik ez
Bitoria Aboitiz Atxabal (1931)
Lekeitio
-
Gerraostea
Pilar Askorbebeitia Urigoitia (1932) Miren Gallastegi Ajuriagerra (1932)
Otxandio
-
Bonbuluko errota; gerraosteko ogi beltza
Jabier Lazpiur Ibarra (1934)
Bergara
-
Behar handiko garaietan, katua asko jaten zen
Fernantxo Intxaurrandieta Aizpurua (1947)
Lezo
-
Hezur-muina jaten zuten
Ixabel Zuaznabar Irulegi (1938)
Lasarte-Oria