Estraperloa eta ogi gogorra, baina goserik ez
Hizlaria(k): Katalin Atxurra Alegria (1926) Teresa Erkiaga Korta (1927) Herria: Lekeitio (Bizkaia)
Gerraostean estraperloa zen nagusi. Katalinek olioa Arropainen erosten zutela du gogoan. Bi litro-oliok sei hilabete irauten zituen. Teresak dio hasieran ez zutela janari faltarik izan, baina errazionamenduko ogia gogor-gogorra zela. Katalinen nebari behin errotan eman zioten ogi zuria katuek jan zuten, baina nebak pentsatu zuen bera izan zela jan zuena. Baserri inguruetan eta itsasoko herrietan ez zuten goserik izan, beti izaten zuten zer jan-eta. Bilbo aldean-eta, txarrago ibili ei ziren. Gerraostean kaletarrak esne-eske joaten ziren baserrietara.
Informazio gehiago: Estraperloa eta ogi gogorra, baina goserik ez
Ekonomia gerraostean
-
Baserriko jeneroa emanarazi
Teresa Aresti Izagirre (1924)
Amorebieta-Etxano
-
Estraperloa trenean
Ixabel Zuaznabar Irulegi (1938)
Lasarte-Oria
-
Errazionamendu garaiko kontuak
Bernardo Anabitarte Ezeiza (1937)
Donostia
-
Tranbiara saltatu kokoak hartzeko
Jose Luis Mendizabal Yarzabal (1935)
Donostia
-
VESPA (Villaverde Estraperlea Sin Pagar Aduanas)
Jose Mari Cruceta Alberdi (1930)
Eibar
-
Kontrabandoa eta mugalariak; portugaldarrak
Jose Antonio Martiarena Zabala (1929)
Irun
-
Gerra ostean gosea eta erdara
Joxe Mari Lertxundi Zuloaga (1932)
Aia
-
Gerraosteko gosea
Eusebia Etxeberria Amiano (1920)
Gabiria
-
Barrutin bizi zen militarra
Bittori Zarrabeitia Lauzirika (1926)
Kortezubi
-
Gerra osteko gosea ez du gogoan
Jose Luis Madinabeitia Uriarte (1941)
Oñati