Estraperloa eta ogi gogorra, baina goserik ez
Hizlaria(k): Katalin Atxurra Alegria (1926) Teresa Erkiaga Korta (1927) Herria: Lekeitio (Bizkaia)
Gerraostean estraperloa zen nagusi. Katalinek olioa Arropainen erosten zutela du gogoan. Bi litro-oliok sei hilabete irauten zituen. Teresak dio hasieran ez zutela janari faltarik izan, baina errazionamenduko ogia gogor-gogorra zela. Katalinen nebari behin errotan eman zioten ogi zuria katuek jan zuten, baina nebak pentsatu zuen bera izan zela jan zuena. Baserri inguruetan eta itsasoko herrietan ez zuten goserik izan, beti izaten zuten zer jan-eta. Bilbo aldean-eta, txarrago ibili ei ziren. Gerraostean kaletarrak esne-eske joaten ziren baserrietara.
Informazio gehiago: Estraperloa eta ogi gogorra, baina goserik ez
Ekonomia gerraostean
-
Errotako menda entregatu behar
Miren Odriozola Jaio (1919)
Ajangiz
-
Kontrabandoa I. Mundu Gerran eta ondoren
Ramon Labaien Sansinenea (1928)
Donostia
-
Osabaren etxean kontrabandoa
Maria Pilar Cia Gaztelu (1938) Tomas Cia Gaztelu (1933)
Baztan
-
Gerraostean babarruna ezkutatzen, ez entregatzearren
Martina Iturrioz Lazkano (1933)
Lasarte-Oria
-
Gerraostea: gosea, errazionamendua, estraperloa
Jose Eiguren Mendiguren (1927)
Lekeitio
-
Francoren bisitak ogi gehiago eta hobea ekarri
Elena Etxebeste Martiarena (1931)
Pasaia
-
Guardia zibilarekin arazoak errotan
Juli Exposito Loinaz (1925)
Ordizia
-
Errazionamendua eta estraperloa
Juanita Lizarralde Eskibel (1926)
Antzuola
-
Gerraostean, dena lurpean gordeta
Maria Lekuona Maioz (1926)
Hernani
-
Gerraostea: errazionamendua, kupoa eta miaketak
Arsenio Irazabalbeitia Araiztegi (1930)
Antzuola