Estraperloa eta ogi gogorra, baina goserik ez
Hizlaria(k): Katalin Atxurra Alegria (1926) Teresa Erkiaga Korta (1927) Herria: Lekeitio (Bizkaia)
Gerraostean estraperloa zen nagusi. Katalinek olioa Arropainen erosten zutela du gogoan. Bi litro-oliok sei hilabete irauten zituen. Teresak dio hasieran ez zutela janari faltarik izan, baina errazionamenduko ogia gogor-gogorra zela. Katalinen nebari behin errotan eman zioten ogi zuria katuek jan zuten, baina nebak pentsatu zuen bera izan zela jan zuena. Baserri inguruetan eta itsasoko herrietan ez zuten goserik izan, beti izaten zuten zer jan-eta. Bilbo aldean-eta, txarrago ibili ei ziren. Gerraostean kaletarrak esne-eske joaten ziren baserrietara.
Informazio gehiago: Estraperloa eta ogi gogorra, baina goserik ez
Ekonomia gerraostean
-
Arrantzaleek arraina debalde
Patxi Etxeberria Zubiria (1930)
Orio
-
Bakailaoa deskargatu, eta bat kolkora
Joxe Zumeta Jaunarena (1937)
Lezo
-
Guardia zibilak eta etxe-ordeko gari-zakuak
Luzia Larraza Aramendi (1934)
Urretxu
-
Garia konfiskatzen zieten
Juan Arizaga Larreategi (1927) Jose Luis Unamuno Gorrotxategi (1928)
Soraluze
-
Alargunak eta eskaleak
Mariani Izaskun Estanga Uriarte (1933)
Tolosa
-
Errazionamendua eta errotara joan behar
Joxe Aierbe Iraola (1934)
Donostia
-
Beti kuadrillan
Jose Krutx Izulain Olaizola (1943)
Lezo
-
Gerra ostean aitak lana bilatzeko izandako arazoak
Joxe Mari Zuloaga Etxebeste (1932)
Errenteria
-
Anai-arrebak sakabanatuta jate aldera
Antonia Ormaetxea Narbaiza (1927)
Ermua
-
Estraperloko anekdota bat
Jose Julian Garciarena Arregi (1929)
Berastegi