Osabak ekarritako irina
Hizlaria(k): Mariasun Elosegi Kortadi (1925) Herria: Donostia (Gipuzkoa)
Gerraostean nola elikatzen ziren. Osaba bat morroi zegoen errota batean, eta taloa egiteko irina ekartzen zien. Taloa, esnea, aza... jan ohi zituzten. Ama zaku patata batekin etxeratu zenekoa kontatzen du. Jendea ogiarekin estraperloan ibiltzen zen: "trenean etorri eta ogia botatzen zuten, eta jendea zain egoten zen zakuak hartzeko". Ama Donostiara joaten zenean arraina erosten zuen: txitxarroa eta bakailaoa ohikoak izaten ziren.
Informazio gehiago: Osabak ekarritako irina
Ekonomia gerraostean
-
Sarramentara estraperloan
Serapio Undabarrena Meabe (1930)
Gernika-Lumo
-
Ilargirik gabeko gauetan kontrabandoan
Migel Imaz Arruabarrena (1927)
Hondarribia
-
Aitak baserritarrentzat egiten zuen lan
Maria Concepcion Beraetxe Aranburu (1925)
Lasarte-Oria
-
Zapaten kontrabandoa
Fermin Larrarte Zuzaia (1927)
Hondarribia
-
Goserik ez, baina ezta aserik ere
Nemesio Ugarte Ortiz de Zarate (1925)
Legutio
-
Gose denborako bihurrikeriak
Fidel Izarra Larrea (1926)
Ermua
-
Estraperloan ibilia Beran
Joakin Berau Bergara (1933)
Arantza
-
Gerra garaiko kontuak
Jose Ezenarro Isasti (1924) Maria Gurrutxaga Gartxotenea (1929)
Getaria
-
Errotak zarratuta; garia eta artoa entregatu beharra
Andone Bidaguren Bilbao (1927)
Gernika-Lumo
-
Gerra garaian, betiko bizimoduarekin jarraitu zuten
Anparo Larzabal Urdanpilleta (1927)
Donostia