Errazionamendu garaiko debekuak, zigorrak eta trikimailuak
Hizlaria(k): Juliana Olaizola Gurrutxaga (1928) Herria: Azpeitia (Gipuzkoa)
Estraperloa zerekin egiten zen azaltzen du. Errotara gauez joan behar izaten zuten, garia ehotzea debekatuta baitzegoen. Errotariei nola ordaintzen zitzaien aipatzen du. Inoiz ez zieten harrapatu beraiei, baina bai beste batzuei. Baserrietan janaria ez entregatzeagatik kartzelara eramandako jendea bazegoen.
Informazio gehiago: Errazionamendu garaiko debekuak, zigorrak eta trikimailuak
Ekonomia gerraostean
-
Gosetea eta kupoa
Andoni Azkarate Larrañaga (1932)
Antzuola
-
Etxeko jeneroa entregatu behar zeneko garaia
Juanito Unanue Aizpuru (1932)
Azpeitia
-
Gerra garaian ez ziren konturatzen zer ari zen gertatzen
Felixa Izagirre Agirregabiria (1929)
Astigarraga
-
Txerrijana esnearen truke
Marian Durá Aldasoro (1945)
Donostia
-
Gose garaian arrantza gutxi
Angel Osa Arrizabalaga (1922) Xanti Osa Arrizabalaga (1926)
Zumaia
-
Etxean egiten zuen ogia, errazionamendukoa ez zelako jateko modukoa
Joxe Mari Iraola Zabalo (1920)
Anoeta
-
Norberarentzat ez izaki eta entregatu egin behar, gainera
Arroxa Pikabea Artola (1916)
Oiartzun
-
Kontrabando-laguntzaile eta fielatoa
Maximo Undabeitia Zabala (1919)
Muxika
-
Mikeleteen funtzioa eta guardia zibilekin egindako tratua
Antonio Jauregi Maiza (1931)
Tolosa
-
Errazionamenduko haragia jasotzeko ilara
Matilde Gereñu Elorza (1925)
Segura