Sagarrak eta errazionamentuko boniatoak okindegira eramaten ziren erretzera
Hizlaria(k): Joseba Garate Elosua (1936) Herria: Zumaia (Gipuzkoa)
Sagardoa ere edaten zen, baina gehienbat txotxeko sagardoa, sagardo gozoa, "muztioa" esaten zitzaiona. Parrokiatik behera egiten zen sagardoa. Udazken-negu aldean izaten zen hori eta garai horretan sagar-erreak jateko ohitura zegoen. Sagarrak okindegira eramaten ziren erretzeko. Errazionamenduan ematen ziren boniatoak ere halaxe erretzen zituzten. Errazionamendua 50era arte egon zen.
Informazio gehiago: Sagarrak eta errazionamentuko boniatoak okindegira eramaten ziren erretzera
Gerratik itzulera
-
Tabakoa errazionamenduan
Jose Agustin Etxabe Olaskoaga (1924)
Zarautz
-
Patxikonekoak Frantziara joan ziren, eta bueltan, etxea okupatuta
Bittori Zarrabeitia Lauzirika (1926)
Kortezubi
-
Bi urtez ebakuatuta; etxea erdi suntsituta
Deunoro Sardui Enbeita (1934)
Muxika
-
Erbestetik bueltatzerakoan hainbat traba
Miren Egaña Goya (1946)
Donostia
-
Auzokoen arteko tirabirak, gerraren eraginez
Frantziska Egiguren Bereziartua (1924)
Iurreta
-
Etxeak txikituta
Ines Lezea Txurruka (1932)
Mutriku
-
Bueltan, etxeak hustuta
Carmen Gonzalez Oiarbide (1922)
Hondarribia
-
1938an hil zitzaion aita 40 urterekin
Juan Untzetabarrenetxea Askasibar (1929)
Elgeta
-
Aita gerran besamotz
Rafael Ollokiegi Yeregi (1937)
Lasarte-Oria
-
Gerraosteko zailtasunak
Juana Elorza Beitia (1924)
Legutio