Sagarrak eta errazionamentuko boniatoak okindegira eramaten ziren erretzera
Hizlaria(k): Joseba Garate Elosua (1936) Herria: Zumaia (Gipuzkoa)
Sagardoa ere edaten zen, baina gehienbat txotxeko sagardoa, sagardo gozoa, "muztioa" esaten zitzaiona. Parrokiatik behera egiten zen sagardoa. Udazken-negu aldean izaten zen hori eta garai horretan sagar-erreak jateko ohitura zegoen. Sagarrak okindegira eramaten ziren erretzeko. Errazionamenduan ematen ziren boniatoak ere halaxe erretzen zituzten. Errazionamendua 50era arte egon zen.
Informazio gehiago: Sagarrak eta errazionamentuko boniatoak okindegira eramaten ziren erretzera
Gerratik itzulera
-
Gerraosteko zailtasunak: gosea; razionamentua...
Mercedes Telleria Izaguirre (1913)
Eibar
-
Koilarategitik Ulgor-era
Eusebio Okina Bengoa (1929)
Arrasate
-
Herrira itzultzean, etxeetan lapurretak eta irainak
Lucia Etxabe Zubizarreta (1927)
Soraluze
-
Frantziatik etxera bueltan
Jose Txintxurreta Garmendia (1929)
Iurreta
-
Etxea egiten hasi eta hura ordaintzeko lanak
Lucio Lizartza Esnaola (1932)
Berastegi
-
Gerra amaitu zenean etxera buelta
Jose Luis Arantzeta Arregi (1925)
Elgeta
-
Gosea eta errazionamendua
Jose Agustin Etxabe Olaskoaga (1924)
Zarautz
-
Gerratik itzultzean etxea errekisatuta
Matilde Aizpurua Zubizarreta (1926)
Zestoa
-
Gerra sasoian etxetik alde eginda; Zarauztik etxera itzulera
Andoni Unanue Lekuona (1932)
Lasarte-Oria
-
Patxikonekoak Frantziara joan ziren, eta bueltan, etxea okupatuta
Bittori Zarrabeitia Lauzirika (1926)
Kortezubi