Mundakan burdin usaindun irina
Hizlaria(k): Txomin Hormaetxea Uriagereka (1930) Herria: Bermeo (Bizkaia)
Mundakan gerra ostean ez zen ogirik egon eta mundakarrak artoa jaten hasi ziren, baina ez zuten labe handirik baserri gehienetan egoten ziren moduan. Hori dela-eta, sukaldeko labean igartzen zuten eta arto hark burdina usaina zuen. Euren bezeroei irin ona ematen zieten txarraren truke, txarra pentsutarako erabiltzen zuten.
Informazio gehiago: Mundakan burdin usaindun irina
Ekonomia gerraostean
-
Gerraostea gogorra, baina beraien baserrian goserik ez
Antonio Jauregi Maiza (1931)
Tolosa
-
Kontrabandoan zebilena ondo, besteak gaizki
Antonia Mujika Urrestarazu (1916)
Idiazabal
-
Kontrabandoan hasteko proposamenari uko
Migel Urdanpilleta Otegi (1935)
Hernani
-
Gose eta jeneroa entregatu behar
Agustin Legorburu Uriarte (1928)
Amorebieta-Etxano
-
Gerra garaian zer jaten zen
Petra Aguirregomezcorta (1926) Pedro Egiguren Larrañaga (1927)
Eibar
-
Ogi estraperloa
Luis Mari Ormaetxea Atorrasagasti (1932)
Ermua
-
Astoa oso baliagarria zen. Errazionamenduko tabakoa
Juan Mari Uribarren Leturiaga (1938)
Aramaio
-
Imazen errota zabalik zegoen bakarrik
Isabel Agirrebeitia Uribe (1926) Feli Uribe Alberdi (1928)
Durango
-
Egurra eta ikatza; errazionamendua
Antxoni Etxarri Gereño (1932)
Pasaia
-
Bidasoa ibaia, Euskal Herriko "Berlingo murrua"
Andoni Etxarri (1943)
Hendaia