Gerraosteko errazionamendua; artoa etxean ehotzen zuten
Hizlaria(k): Adora Osa Arrizabalaga () Herria: Zumaia (Gipuzkoa)
Gerraostean ez zuten goserik pasa. Artoa eta garia hartzen zituzten etxean. Gero, bazuten ganbaran haiek txikitzeko makina txiki bat. Kaletik ere etortzen zitzaien jendea artaleak ehotzera. Ez zen irina bezain fina irteten, baina harekin konpontzen ziren. Egosita jaten zuten, edo bestela taloak edo morokila eginda. Errotara Larrondora joaten ziren normalean; bestela Getariara edo Lasaora ere bai. Errazionamenduko "boniato"a, okindegira eramaten zuten erretzera.
Informazio gehiago: Gerraosteko errazionamendua; artoa etxean ehotzen zuten
Ekonomia gerraostean
-
Gerraosteko egoera: gosea, baina janaririk ez
Inaxio Aramendi Telletxea (1928)
Astigarraga
-
Aitaren jaiotetxea estraperlo etxea
Maritxu Barrutia Totorikaguena (1920)
Markina-Xemein
-
Mugaz bestaldetik ogia ekartzen
Felix Olazabal Lekuona (1924)
Irun
-
Hermanoetatik Fraideetara pezeta bat merkeago zelako
Justo Astui Imatz (1922)
Bermeo
-
Kaletarrak, baba eske
Maria Larrañaga Orbea (1921)
Antzuola
-
Tiroen ondorioz platerak dantzan
Bittori Zapiain Mendiola (1929)
Astigarraga
-
Denetariko jeneroa arrautzen truke
Luisa Egia Agirrebeitia (1921)
Ermua
-
Estraperloa
Manuel Razkin Flores (1926)
Arbizu
-
Donostiara arrain bila
Juan Joxe Azkue Iarza (1938) Seberiana Azkue Iarza (1932)
Donostia
-
Kapritxorik ez
Ixabel Belar Olabarria (1914)
Bergara