Baserriko janaria, gosea eta kontrabandoa
Hizlaria(k): Maria Zabala Egues (1914) Herria: Elduain (Gipuzkoa)
Baserrian lana egiten zuten, artoa egiten, patata, garia. Ogia ere etxean egiten zuten. Taloa aitak egiten zuen, tomateekin, gaztarekin, sardina zaharrekin. Ogia erosteko dirurik ez zuten eta txekorra saltzen zutenean ordaindu behar izaten zuten. Txokolatea gutxi izaten zen. Gerra ondoren gosea pasa zuten. "Monigote" deitzen zituzten patata batzuk jaten zituzten. Irin bila menditik barrena kontrabandoan joaten ziren. Ilunduta zegoela joaten ziren Guardia Zibilak ez harrapatzeko. Astoarekin joaten ziren.
Informazio gehiago: Baserriko janaria, gosea eta kontrabandoa
Ekonomia gerraostean
-
Desterrutik itzuli eta praktikante jarraitu
Arantxa Lasa Maiztegi (1925)
Soraluze
-
Eguneroko jakiak; angulak merke-merke
Felipe Korta Gurrutxaga (1928)
Ordizia
-
Jangela sozialak
Miren Lore Ibazeta Solabarrieta (1936) Nekane Ibazeta Solabarrieta (1925)
Ondarroa
-
Gosea; tripa-truke lanak
Higinio Etxabe Getaria (1933)
Eskoriatza
-
Errazionamendu garaia
Sabina Arruabarrena Oiarzabal (1928)
Astigarraga
-
Auzoko errotak prezintatuta eta gauez Aizpurutxora joan behar
Evaristo Alberdi Oruesagasti (1926) Maria Mugerza Arregi (1930)
Bergara
-
Txahala ukuiluan hil eta Guardia Zibila etxera
Felix Olaizola Alkorta (1928)
Zestoa
-
Txokolatea egiten errazionamendu garaian
Joxe Mari Gorrotxategi Pikasarri (1929)
Tolosa
-
Ogi txuria ogi beltzaren truke
Arantxa Urretabizkaia Bejarano (1947)
Donostia
-
Goserik ez baina gaztarorik ere ez
Antoni Zulueta Urdengarai (1927) Juanita Zulueta Urdengarai (1929)
Bermeo