Gerraostean gose handia pasatakoa
Hizlaria(k): Juan Egaña Etxabe (1932) Herria: Zumaia (Gipuzkoa)
Gerra hasi zenean lau urte zituen. Gose handia pasa zuten, soroak izan arren."Muakillakin" (irina egosita) salbatu zirela dio, hark alimentu handia ematen ziela eta. Baserrietan jenero gehiago izaten zuten eta haien inbidiatan egoten ziren. 1952an joan zen soldadutzara eta artean errazionamendua zegoen. Soldadutza kritikatzen zuen jendeak, baina beraiek behintzat han janaria izaten zuten. Hemen gose handia pasatzen zuten eta, gainera, astileroan gogor lan egin behar. Narrondoko errotan baino Txabola ingurukoan gehiago ematen zutela eta amak hara bidaltzen zuen artoarekin kargatuta, urrunago egon arren. Olio botilak 20 ogerleko balio zituen eta aste osoa lan egin beharra zegoen hori ordaintzeko. Razionamentuan klaseak egoten ziren eta beraiek bajuena zuten, terzerakoa.
Informazio gehiago: Gerraostean gose handia pasatakoa
Gerratik itzulera
-
Razionamentuko "ogi beltza"
Jose Osinalde Arrizabalaga (1923)
Azkoitia
-
Gerra-osteko egoera; garia eta artoa entregatu beharra
Manuel Iraola Goenaga (1926)
Bidania-Goiatz
-
Arkotxera itzulera eta gerraostea
Bixente Agorria Gurtubai (1933) Jose Antonio Agorria Gurtubai ()
Amorebieta-Etxano
-
Santandertik Karrantzarako bidea
Basilio Urbistondo Lasa (1917)
Azpeitia
-
Alonsotegitik Otxandiora ardiekin
Juan Kruz Garate Garate (1926)
Otxandio
-
Gerratik itzulera; etxea hutsik
Jose Gorospe Abasolo (1934) Antonio Sagarna Ortuondo (1922)
Dima
-
Hildako txerri bat ekarri zuten estraperloan Arabatik
Manuel Galarraga Aldai (1924)
Soraluze
-
Kanarietan eskala gose-denbora gordinean
Julen Madariaga Agirre (1932)
Bilbo
-
Etxera bueltatu
Manoli Calafel Trecet (1931)
Pasaia
-
Bilbotik bueltan etxea hutsik
Manuela Irazola Zamalloa (1926)
Durango